Kultura     | 02.12.2021. 13:04 |

HKD Napredak u Beču na godišnjoj skupštini EZA-e

FENA Saopćenje

MOSTAR/BEČ, 2. prosinca (FENA) - Europski centar za radnička pitanja (EZA) sa sjedištem u njemačkom Koenigswinteru održao je u Beču svoju godišnju skupštinu, izvijestilo je u četvrtak Hrvatsko kulturno društvo Napredak koje je jedanaest godina punopravni član EZA-e.

Navodi se kako je unutar članica izražena specifičnost Napretka kroz daleko najveću medijsku prisutnost u odnosu na druge članice. Na Skupštini je putem online platforme sudjelovao i prof. dr. Franjo Topić, koji je već drugi mandat član predsjedništva EZA-e.

Na skupštini je, zbog pogoršane epidemiološke situacije uzrokovane koronavirusom, većina od ukupno 86 sudionika nazočila putem online platformi.

Nazočne je pozdravio predsjednik EZA-e Luc van den Brande (Belgija) naglasivši da su zadnje četiri godine obilježili Brexit i pandemija koronavirusa, što je uzrokovalo promjene na poljima društvenog, ekonomskog i političkog ambijenta. Istaknuo je i kako je u Njemačkoj formirana nova vlada lijeve orijentacije što može, kako navodi, značajno utjecati i na odnos prema EZA-i.

Prof. dr. Leonce Bekemans iz belgijskog Brugea govorio je o važnosti europskih vrednota za budućnost Europe. Naglasio je važnost ljudskih prava, kao i same vladavine prava, ali se osvrnuo i na odnos središnjih tijela Europske unije i vlada članica. Također je podsjetio na to da Europska unija ne smije zaboraviti kršćanske vrednote.

Glavna tajnica Sigrid Schraml (Koenigswinter) podnijela je izvješće o radu EZA-e i tajništva, te je naglasila kako je pandemija koronavirusa uvjetovala rad i promijenila mnoge stvari, navodeći pritom kako su otkazane brojne konferencije, dok su neke održane putem online platformi ili kombinirano s fizičkom nazočnošću.

EZA je primila i dva nova punopravna člana, i to (SS BOFOS) iz Srbije i Affaram iz Španjolske.

U priopćenju se navodi kako su u razdoblju od 31. ožujka 2020. do 31. ožujka 2021. prihodi EZA-e iznosili 3.012.000 eura, a ostvaren je višak u iznosu od 61.700 eura. Navedeno je da su prihodi smanjeni za 1.200.000 eura zbog neodržavanja seminara, a samim tim smanjeni su i rashodi.

EZA organizira oko 70 seminara godišnje, a što osim središnjice, organiziraju i njezine članice među kojima je i HKD Napredak.

Dopredsjednik Jozef Mozolewski (dopredsjednik EZA-e i predsjednik poljske Solidarnosti) govorio je o vrednovanju održavanja seminara, potičući članice da na seminarima sudjeluju što kvalitetniji izlagači, da oni budu sa što aktualnijim temama i s još većom medijskom prisutnošću i vidljivošću. On je nadalje istaknuo da treba inzistirati na obrazovanju, u promociji više koristiti društvene mreže, ali i to kako se EZA  treba nastaviti baviti socijalnim dijalogom i radničkim pitanjima te i dalje razvijati socijalni nauk Crkve, a što je sve predstavljeno i u Viziji EZA-e 2025.-2030.

Europski centar za pitanja radnika (EZA) mreža je 73 radničke organizacije iz 30 europskih zemalja, koje se pozivaju na kršćanske socijalne vrijednosti. Članovi EZA uključuju sindikate i sociokulturne organizacije radnika, kao i obrazovne i istraživačke institucije koje se bave pitanjima zaposlenika. EZA je članica Europske unije kao dio nevladinih organizacija i najvećim dijelom njezin rad financirana Europska unija.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Skupština Srbije: Lokalni i beogradski izbori 2. lipnja

Članovi Skupštine i Vlade KS: Akademik Dževad Jahić ostavio neizbrisiv trag u bh. društvu

Čestitka HKD Napredak povodom Ramazanskog bajrama

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu