Bosna i Hercegovina     | 02.12.2021. 13:05 |

Komšić primio u posjet državnog tajnika Kraljevine Španjolske za EU

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. decembra (FENA) - Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je u posjet državnog tajnika Kraljevine Španjolske za Europsku uniju Juana Gonzáleza-Barba Peru i veleposlanicu Kraljevine Španjolske u BiH Mariju Teresu Lizaranzu Perinat

Razgovarali su o trenutačnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Komšić izrazio je zabrinutost zbog destabilizirajućih aktivnosti iz entiteta Republika Srpska, te je naglasio da se mora omogućiti rad državnih institucija, koje će nas vratiti ka ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europskog povjerenstva.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić je naglasio da se presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu moraju implementirati s ciljem otklanjanja diskriminacija i omogućavanja poštivanja ljudskih prava i prava manjina na teritoriju cijele BiH. Istaknuo je da se institucije Bosne i Hercegovine moraju oduprijeti svakom pokušaju rušenja ustavnog poretka, kršenju zakona i razgradnji države. Predsjedatelj Komšić je iskazao nadu da do eskalacije političkih sukoba ipak neće doći, jer bi se to moglo vrlo brzo reflektirati na cijelu regiju i Europu. 

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić naglasio je da je jednako važna potpora Kraljevine Španjolske, kao i drugih zemalja EU, reformskim i integracijskim procesima u našoj zemlji, koje se tiču dobijanja kandidatskog statusa u Europskoj uniji i ka članstvu u Sjevernoatlantskom savezu – NATO-u. Iskazao je zadovoljstvo pojačanim interesom Kraljevine Španjolske za Bosnu i Hercegovinu i regiju.

Državni tajnik Kraljevine Španjolske Juan González-Barba Pera iskazao je zadovoljstvo dobrim i kontinuiranim odnosima dviju zemalja. Istaknuo je da je svjestan ozbiljnosti situacije, ali da je siguran da će BiH kao jedinstvena zemlja jednog dana postati članica EU i NATO-a. Istaknuo je kako smatra da je proširenje EU na Zapadni Balkan prirodan slijed događaja.

Sugovornici su se složili da je sustav vrijednosti demokratskog društva i poštivanja ljudskih prava temelj za svaki daljnji napredak, te da se na tome mora ustrajati.

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić zahvalio je državnom tajniku Kraljevine Španjolske za EU Juanu Gonzálezu-Barbi Peri i veleposlanici Kraljevine Španjolske u BiH Mariji Teresi Lizaranzu Perinat na razumijevanju i potpori koju nesebično pružaju u reformskim procesima naše zemlje na putu ka članstvu u EU, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Bećirović: BiH će pamtiti ambasadora Bonda kao jednog od najodanijih prijatelja

Brisel - Kralj Belgije Filip u audijenciju primio Denisa Bećirovića

Bećirović: OHR je integralni i nezaobilazni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'