Bosna i Hercegovina     | 02.12.2021. 13:37 |

Džaferović primio državnog sekretara MVP Kraljevine Španije za Evropsku uniju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. decembra (FENA) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je danas državnog sekretara Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Španije za Evropsku uniju Juana Gonzáleza-Barba Peru. 

Razgovarano je o bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Kraljevine Španije za koje je konstatirano da su jako dobri i prijateljski, te da ih je potrebno jačati na ekonomskom, kulturnom i drugim poljima saradnje. 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Džaferović istakao je da je Kraljevina Španija dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine i naglasio da Kraljevina Španija pruža kontinuiranu podršku Bosni i Hercegovini, kada su u pitanju reformski i stabilizacijski procesi, kao i evroatlantski put Bosne i Hercegovine. 

Informirao je državnog sekretara Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Španije Juana Gonzáleza-Barba Peru o aktuelnoj sigurnosnoj krizi, uzrokovanoj prijetnjama i unilateralnim postupcima vlasti entiteta RS protiv Daytonskog mirovnog sporazuma i državnih institucija. 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je govorio i o potrebi da se politički sistem u Bosni i Hercegovini približi evropskim standardima, u skladu s presudama Evropskog suda za ljudska prava, kojima je naređeno da Bosna i Hercegovina unaprijedi individualna prava svih svojih građana a naročito pripadnika nacionalnih manjina, s obzirom na to da je Daytonski sporazum već osigurao visok stepen zaštite grupnih prava. 

Državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Španije Juan González-Barba Pera kazao je kako za Kraljevinu Španiju Bosna i Hercegovina ima posebno mjesto, te je podcrtao podršku ove države aspiracijama Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji i NATO savezu, kao i sveukupnim naporima na razvoju i konsolidaciji odnosa u BiH. 

Sastanku je prisustvovala i ambasadorica Kraljevine Španije u Bosni i Hercegovini Maria Teresa Lizaranzu, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Brisel - Kralj Belgije Filip u audijenciju primio Denisa Bećirovića

Bećirović: OHR je integralni i nezaobilazni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma

Cvijanović u Bakuu s predsjednikom Aliyevim razgovarala o globalnim političkim prilikama

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo