Bosna i Hercegovina     | 02.12.2021. 13:49 |

Cikotić na Forumu ministara pravde i unutrašnjih poslova EU - Zapadni Balkan

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. decembra (FENA) - Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić učestvovao je na Forumu ministara pravde i unutrašnjih poslova EU - Zapadni Balkan na Brdu kod Kranja. 

Razgovarano je o upravljanju migracijama, azilom i graničnoj sigurnosti te razmjeni informacija u ovoj oblasti. 

U borbi protiv ilegalnih migracija razgovarano je o jačanju saradnje u borbi protiv krijumčara ljudima, te povratka i readmisije ilegalnih migranata u zemlje porijekla. 

Također, razgovarano je o brobi protiv terorizma, ekstremizma i radikalizma, s posebnim fokusom na povratak stranih boraca u region. Razgovarano je o jačanju saradnje u borbi protiv organiziranog kriminala, uključujući krijumčarenje migranata, trgovine ljudima, droge i oružja. 

Ministar Cikotić je u svom obraćanju istakao mjere koje je BiH poduzela u upravljanju migracijama, izgradnji kapaciteta za smještaj migranata, te trenutnom situacijom u ovoj oblasti. Naglasio je da državne institucije u sve većoj mjeri preuzimaju upravljanje migracijama te da su pozitivni rezultati vidljivi i na terenu. 

Također, naglasio je punu opredjeljenost BiH za jačanje saradnje i provođenje zajedničkih aktivnosti u borbi protiv svih oblika organiziranog prekograničnog kriminala. 

Ministar Cikotić je tokom posjete Sloveniji imao bilateralni sastanak i s komesarkom Evropske unije (EU) za unutrašnje poslove Ylvom Johansson. Razgovarano je o trenutnoj sigurnosnoj situaciji u BiH, nastavku saradnje i podrške Evropske unije sigurnosnom sektoru, posebno u oblasti ispunjavanja uslova i obaveza na putu BiH ka evropskim integracijama, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ministarstvo sigurnosti BiH koordinisalo akciju spašavanja njemačkih planinara s Maglića

Ivica Bošnjak na obilježavanju godišnjice pogibije makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog

Nešić-Delmas: Nastavak saradnje s Francuskom u jačanju kapaciteta sigurnosnog sektora u BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'