Bosna i Hercegovina     | 02.12.2021. 13:46 |

Skupštinski zastupnici SDA smatraju da je krajnje vrijeme za smjenu vlasti u USK

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 2. decembra (FENA) - Zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Unsko-sanskog kantona (USK) na današnjoj su konferenciji za novinare ponovili kako je došlo krajnje vrijeme za smjenu vlasti u ovom kantonu, okarakterisavši trenutnu političku situaciju neprihvatljivom.

Osvrnuli su se i na nedavnu posjetu predsjednika Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) Nermina Nikšića i njegove medijske istupe, s obzirom da smatraju da konkretno u ovom slučaju nije dovoljno dobro informiran.

"Mi se iskreno nadamo da je tako, jer vjerujemo da je Nikšiću prezentirano pravo stanje u svim resorima, kao i politička situacija u našem kantonu, da ne bi u svojim medijskim istupima sve to branio i podržavao. Da je upoznat sa stanjem u obrazovanju, zatim odnosnom prema borcima, odnosom prema Domu zdravlja Bihać i konkretno gradu Bihaću, sigurni smo da ne bi štitio politički koncept kojim dominira Narodni evropski savez (NES). Hitno je potrebna promjena, odnosno ostaviti NES van vlasti do kraja ovog mandata, jer u ovom "političkom mraku"  funkcioniraju jedino njihovi ciljani konkursi za zapošljavanje u svim institucijama", riječi su predsjednika Kluba zastupnika SDA u Skupštini USK Jasmina Musića.

Ovom prilikom rečeno je i kako demobilisanim borcima već dva mjeseca nisu isplaćene egzistencijalne naknade.

"Borci nisu dobili naknade za deseti i jedanaesti mjesec, što je nedopustivo. Premijer se javno hvali podatkom da u ovom trenutku na računu imaju oko 40 miliona KM, pa mislim da se naši borci s razlogom pitaju zašto onda ne dobijaju svoje ionako male naknade. Podsjećam, naš kanton je među zadnjima usvojio izmjene i dopune ovog zakona i nedugo nakon toga ponovo problemi", kazao je zastupnik Asmir Ćufurović.

Analizirana je i situacija u obrazovanju, ili konkretnije sindikalno nezadovoljstvo odnosom resornog ministra i kompletnog saziva trenutne Vlade USK prema njima.

"Predstavnici sindikata upozoravaju na nepostojanje socijalnog dijaloga, nepoštivanje Kolektivnog ugovora, ali i niz drugih diskriminatornih poteza i odluka. Potpuno razumijemo njihovu frustraciju činjenicom da su svim ostalim budžetskim korisnicima povećane plate, a da se njihovi zahtjevi i potrebe najčešće ignoriraju. Uvode im se neke novine bez adekvatne opreme i edukacije, dok je priča o Pravilniku za zapošljavanje zapravo samo potvrda načina rada i ponašanja trenutnog saziva Kantonalne vlade", rekla je zastupnica Zinaida Hadžić.

Članovi zastupničkog kluba SDA u Skupštini Unsko- sanskog kantona spomenuli su i prema njihovom mišljenju nedopustivo odugovlačenje rješenja pitanja zgrade Doma zdravlja Bihać, kao i probleme s nedostatkom srednjeg medicinskog kadra, ali i financijama u Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Usvojeni prijedlozi zakona o javnim priredbama i slobodi mirnog okupljanja u USK

Skupština USK ovogodišnji prijedlog budžeta razmatra na sjednici 6. aprila

Usvojena Odluka o privremenom financiranju Unsko-sanskog kantona

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'