Kultura     | 02.12.2021. 13:58 |

U HNK Mostar predstavljeni stihovi američkog pjesnika Jacka Gilberta

FENA Saopćenje

MOSTAR, 2. prosinca (FENA) – U Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru (HNK) u srijedu navečer upriličen je konceptualni program u okviru projekta "Poezija u kazalištu". Ova je kazališna kuća u suradnji s Američkim kutkom BiH Mostar organizirala predstavljanje poezije jednog od najznačajnijih američkih pjesnika Jacka Gilberta, priopćeno je u četvrtak iz HNK-a.

O Gilbertovoj poeziji i njegovu životu govorila je prevoditeljica Lora Tomaš iz Zagreba, stihove je čitao glumac i glazbenik Bojan Beribaka, koji je zajedno sa Željkom Martinovićem izveo nekoliko glazbenih numera američkih kantautora koji su govorili slične stvari kao Gilbert, ali kroz drugi medij, poput Boba Dylana, Leonarda Cohena i drugih. Program je moderirala sveučilišna profesorica, glumica i teatrologinja Tina Laco.

- Dok čitate Gilbertovu poeziju, često imate osjećaj kako je u pravu, ali Gilbert nije bio namjerno didaktičan pjesnik. Nije promicao nikakvu veselu životnu filozofiju ili mudrost sažetu za Facebook. Bio je mnogo sofisticiraniji od toga, jer je shvaćao da je život kaotičan, kompliciran, grub i predivan u isto vrijeme – kazala je Tomaš.

Navodi kako sva njegova 'mudrost' proizlazi iz uzemljenog, proživljenog iskustva, a drugačijih se vrsta mudrosti pazio.

- Gilbertov je čitav životni projekt bio usmjeren ka tome da otkrije što znači voditi dobar život, s one strane umjetno stvorenih dihotomija. Shvaćao je koliko je važno griješiti, doživjeti neuspjeh - istaknula je Tomaš, dodavši kako je Gilbert na upit kritičara što je radio tih dvadeset godina između prve nagrađene zbirke i sljedeće publikacije rekao kako je bio zauzet zaljubljivanjem.

- Prije je tu bila Gianna, a sad Linda, pa Michiko… Ljubav, gubitak i žudnja glavne su teme njegove poezije, vjerojatno i razlog zašto ga čitatelji toliko vole, a glavna značajka Gilbertove poezije upravo je jasnoća, njegov je jezik isklesan do savršenstva. Jedna je kritičarka vješto opisala njegovu poeziju rekavši kako su Gilbertove pjesme 'toliko jasne da su šokantne' - zaključila je prevoditeljica Lora Tomaš.

Gilbert je rođen 1925. u Pittsburghu, gradu na tri rijeke, tad "gradu čelika" i teškog zagađenja, u čijim je tvornicama radio kao mladić. Nakon što se nekako provukao kroz fakultet, koji je upisao greškom administracije, odlazi u Europu, gdje radi razne poslove, od novinarskih do ispomoći u maslinicima. Iz Italije je sasvim slučajno poslao rukopis svoje prve zbirke pjesama na jedan natječaj u Ameriku. Zbirka Pogledi na opasnost (Views of Jeopardy, 1962.) osvojila je nagradu Yale za mlade pjesnike. Tad mu je bilo zrelih trideset i sedam godina. Nakon ljubavnih problema vraća se u SAD, iznova osamljen, ali iznenada popularan.

Kritičari su zdušno pohvalili njegov prvijenac. Iako se svojevremeno družio s bitnicima, nije preuzeo njihovu poetiku, i nikada nije bio ovisan o piću ili drogama. Bitnike je smatrao talentiranima, ali odveć glasnima, ćudljivima i pretencioznima, a drogu i alkohol sredstvima koja su zamućivala izravno iskustvo, udaljavala ga od života i vlastita tijela, navodi se u priopćenju Hrvatskog narodnog kazališta Mostar.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Premijera 'Stepskog vuka' oduševila mostarsku publiku

Dvije zanimljive predstave na repertoaru HNK Mostar

Predstave 'Noć s Aleksom” i 'Gnijezdo' uskoro u HNK u Šibeniku

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo