Bosna i Hercegovina     | 02.12.2021. 15:30 |

Krizni štab - BPK Goražde prvi po smrtnosti od koronavirusa

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 2. decembra (FENA) – Na sjednici Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde razmatrana je epidemiološka situacija na području tog kantona, gdje je 56 osoba pozitivno na Covid-19, dok se u izolaciji nalazi njih 117. 

Istaknuto je da se  u Kliničkom centru Univerziteta u  Sarajevu na liječenju nalaze četiri osobe iz Goražda, dok je u Kantonalnoj bolnici hospitaliziran jedan pacijent

Direktorica kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo dr. Medina Bičo upozorila je da se BPK Goražde  trenutno nalazi na broju tri po parametrima prenosa virusa,  ali da je na prvom mjestu po broju smrtnosti od koronavirusa u odnosu na broj stanovnika.

- Od početka pandemije u našem kantonu od posljedica koronavirusa preminulo je 99 osoba, što je  zabrinjavajući broj i apelujem na građane da se pridržavaju svih propisanih mjera i naredbi te da se vakcinišu. Trenutno su dostupne vakcine Pfizer, Moderna i Sinopfarm,  kojih ima u dovoljnih količinama. Do sada se na području BPK vakcinisalo 49 posto stanovništva i ohrabrujuće je da je ovaj kanton po broju vakcinisanih odmah poslije Kantona Sarajevo – kazala je dr. Bičo.

Članovi Kriznog štaba upoznati su sa federalnim naredbama koje važe i  za ovaj kanton uključujući i onu o VTP potvrdama koje će stupiti na snagu od 20. decembra.  Kako je pojašnjeno, to znači da će svi uposleni u javnim i zdravstvenim ustanovama morati posjedovati VTP potvrdu (vakcinisan, testiran, prebolio).

Obzirom na moguće  pogoršanje epidemiološke situacije, donesen je i  zaključak da se u svim institucijama  vakcinišu svi uposlenici koji su u mogućnosti te da se poštuju mjere i naredbe.

Na sjednici je zatražen pojačan inspekcijski nadzor nad provođenjem mjera i naredbi izdatih od kriznih štabova vezanih za okupljanja preko 50 osoba na jednom mjestu.

 Krizni štab Ministarstva za zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice još jednom je uputio apel građanima da se ponašaju odgovorno, da poštuju sve preporuke i naredbe koje su na snazi   kako ne bi došlo do pogoršanja epidemiološke situacije, te da se vakcinišu, jer samo tako mogu izbjeći negativne posljedice po sebe i druge.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana