Bosna i Hercegovina     | 03.12.2021. 11:49 |

U Zenici hutba/homilija/ propovjed povodom '16 dana aktivizma'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. decembra (FENA) - U okviru kampanje “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja” u zeničkim vjerskim objektima bit će održana tematska hutba/homilija/propovijed.

Tim povodom će danas, u džamijama Medžlisa Islamske zajednice Zenica biti održana hutba. U rimokatoličkoj crkvi svetog Josipa i pravoslavnoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u nedjelju će biti upriličena homilija i propovijed posvećena Međunarodnom danu borbe protiv nasilja nad ženama i Međunarodnom danu ljudskih prava - danima kojim ova globalna kampanja počinje i završava.

Cilj tematske hutbe/homilije/propovijedi na džumi, svetoj misi ili svetoj liturgiji je transformacija vrijednosti koje dovode do nasilja nad ženama.

Iz UNFPA pojašnjavaju kako na taj način žele skrenuti pažnju vjerničkoj, ali i općoj javnosti o potrebi jasne osude svih oblika rodno zasnovanog nasilja i stigmatizacije žrtava, od nasilja u porodici, silovanja, seksualnog uznemiravanja, do seksualnog nasilja počinjenog u ratu.

- Svi u društvu pa tako i vjerske zajednice i crkve imaju važnu ulogu i svi mogu napraviti promjenu u životima žena koje trpe nasilje. Niko ne bi smio patiti u samoći i tišini - zajednička je poruka koja prožima hutbu/homilije/propovijedi sve tri konfesije.

Inače, UNFPA je u sklopu 16 dana aktivizma organizovao i seriju okruglih stolova širom Bosne i Hercegovine u vidu razmjene znanja između vjerskih službenika kao i zdravstvenih radnika o radu sa osobama koje su preživjele rodno zasnovano nasilje.

Cilj okruglih stolova je da se učvrste veze između javnih uposlenika i sigurnih kuća koje pružaju podršku osobama koje su preživjele rodno zasnovano nasilje, s jedne strane, i vjerskih zajednica s druge strane, kako bi zajedno mogli pružati fokusiranu podršku osobama kojima je potrebna pomoć, saopćeno je iz UNFPA.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

UNFPA organizirao konferenciju s ciljem zagovaranja većih ulaganja u ljudski kapital

UNFPA - Milioni djevojčica širom svijeta podvrgnuti štetnim praksama

UNFPA - Akcija "12 dana aktivizma" na promociji mira

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana