Bosna i Hercegovina     | 03.12.2021. 10:43 |

U Kantonu Sarajevo 135 novozaraženih koronavirusom, preminule dvije osobe

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. decembra (FENA) - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, proteklog dana u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 135 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon što je laboratorijski testirano 988 uzoraka. U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavilo se 139 osoba. 

Dva pacijenta su preminula od posljedica ove bolesti. 

Trenutno je na bolničkom liječenju 107 pacijenata, od kojih su 102 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži. 

Udio nevakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 83,18 posto. 

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 50 pacijenta, a u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" 57. Na respiratoru je pet osoba, a 10 pacijenata koristi neinvazivnu ventilaciju. Na kiseoničkoj potpori disanju je osam pacijenata. 

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.580 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 2.158 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 67.790 osoba zaraženih koronavirusom, te 64.620 izliječenih. 

- U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 131, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 218 - podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS. 

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledan je 301 pacijent, od kojih je njih 11 transportovano na bolničko liječenje. 

Na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama uzeto je 596 PCR briseva. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 07.30 do 20.00 sati. 

Covid-pozivni centar zabilježio je 441 poziv, a obavljeno je i 227 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama. 

U toku proteklog dana, u domovima zdravlja u KS aplicirane su ukupno 553 doze vakcina. 

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Uk sa bh. ambasadoricom u Francuskoj o unapređenju privredne i kulturne saradnje

Potpisan sporazum o finansiranju rada Studentskog parlamenta UNSA u iznosu od 30.000 KM

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo