Svijet     | 03.12.2021. 11:45 |

Talibani objavili Dekret o ženskim pravima

FENA Internet

KABUL, 3. decembra (FENA) – Afganistanska talibanska vlada u petak je objavila Dekret o ženskim pravima u kome navodi da se žena ne treba smatrati “imovinom” i da mora dati saglasnost na brak, ali nisu pomenuli da se žene mogu  školovati i rad izvan kuće.

Talibani su pod pritiskom međunarodne zajednice, koja je uglavnom zamrznula sredstva za Afganistan, da se obavežu na poštovanje ženskih prava.  

- Žena nije imovina nego plemenito i slobodno ljudsko biće. Niko je ne može dati nikome u zamjenu za mir ili okončanje animoziteta - navodi se u talibanskom dekretu, koji je objavio portparol Zabihillah Muhajid.

Dekret navodi pravila koja vladaju brakom i imovinom za žene, navodeći da žena ne treba biti prinuđena na brak i da udovica treba imati udio u imovini pokojnog supruga.

Sudovi bi trebali uzeti u obzir ta pravila pri donošenju odluka, a ministarstva za vjerska pitanja i informiranje trebala bi promovirati ta prava, navodi se u dekretu.

Dekret, ipak, ne pominje omogućavanje ženama da rade ili da imaju pristup objektima izvan kuće ili obrazovnih institucija, što je predmet velike brige međunarodne zajednice.

Tokom prethodnog perioda vladavine od 1996 do 2001. godine, talibani su zabranjivali ženama da napuste kuću bez muške pratnje i potpuno prekrivenog lica, a djevojčicama su uskratili obrazovanje.

Talibani tvrde da su se promijenili i dopustili su otvaranje srednjih škola za djevojčice u nekim pokrajinama. Brojne žene i zagovornici ljudskih prava ostali su, međutim, skeptični.

Međunarodna zajednica, koja je 'zamrznula' milijarde dolara sredstava centralne banke i onih namijenjenih razvojnim projektima, odredila je prava žena kao ključni element svake buduće saradnje s Afganistanom.

Zemlja, koja također pati od krize bankovne likvidnosti zbog sankcija, suočava se s rizikom ekonomskog kolapsa otkako su talibani preuzeli vlast, prenosi Reuters.

Talibani su preuzeli vlast u Afganistanu 15. augusta.

 

 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Oko 180 žena u Gazi porodi se svaki dan u nehumanim uslovima

Žene čine više od polovice ministara u novoj vladi španskog premijera Pedra Sáncheza

Islandska premijerka pridružila se ženama u štrajku zbog nejednakih plata i rodno zasnovanog nasilja

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'