Bosna i Hercegovina     | 03.12.2021. 12:11 |

U Živinicama održana radionica 'Prepoznavanje lažnih informacija'

FENA Saopćenje

 

ŽIVINICE, 3. decembra (FENA) - U Živinicama je održana radionica o temi „Prepoznavanje lažnih informacija“ za nastavnike osnovnih i srednjih škola s područja te općine, a organizator  je Asocijacija za medijsku edukaciju, demokratizaciju i istraživanja MEDIANA, u saradnji sa Evropskom unijom.

Profesorica  Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli Zarfa Hrnjić Kuduzović objasnila je nastavnicima specifičnosti digitalnog medijskog okruženja i korisničke navike mladih generacija kada su u pitanju medijski sadržaji. Ponudila je primjere dobrih praksi za edukovanje učenika kako da kvalitetno koriste informacije koje pronalaze na mrežnim medijima.

Docentica komunikologije sa Univerziteta u Tuzli Amela Delić govorila je o karakteristikama vjerodostojnih informacija, načinima da prepoznamo kredibilne u odnosu na irelevantne vijesti i metodama za prepoznavanje lažnih informacija.

Nastavnici su ponudili idejna rješenja za kreiranje časova na kojima bi učenicima pomogli da lakše savladaju tehnike prepoznavanja lažnih informacija. U radionici su učestvovali nastavnici različitih predmeta, od bosanskog jezika i književnosti do matematike.

- Za prepoznavanje i preveniranje širenja lažnih informacija jedini siguran put je obrazovanje. Neophodno je već u osnovnim školama početi pripremati djecu za medijsko okruženje u kojem živimo. Medija je mnoštvo, komunikator doslovno može biti ko god to želi, a to ostavlja brojne posljedice u komunikacijskom prostoru od kojih su lažne informacije tek jedna - objašnjava Delić.

Ona kaže da građani lažne informacije često miješaju sa propagandom, satirom, pristrasnim informacijama, parodijom i da čak i vrlo obrazovani građani ponekad povjeruju u lažne informacije.

- Cilj ove edukacije jeste pripremiti edukatore da obuče učenike da što bolje prepoznaju lažne informacije, da znaju pronaći one kredibilne i da zaustavljaju proces dijeljenja lažnih informacija kada one do njih dođu- kazala je Delić.

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U Mostaru radionica o stanju i problemima energetske tranzicije u BiH

Radionica za roditelje o važnosti radnog pamćenja kod djece

Body Space radionica o ženskom zdravlju 9. marta u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo