Bosna i Hercegovina     | 03.12.2021. 13:25 |

U Federaciji BiH se obilježava Svjetski dan tla

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. decembra (FENA) - Federalni zavod za agropedologiju i ove godine obilježava Svjetski dan tla (World Soil Day), ali zbog pandemije COVID-19, bez organizovanja skupova, navodi taj zavod u saopćenju koje je prenio Ured Federalne vlade za odnose s javnošću.

Svjetski dan tla obilježava se 5. decembra od 2013. godine, kada je proglašen na Konferenciji Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih Nacija (FAO UN) u Rimu. Cilj obilježavanja Svjetskog dana tla je podizanje svijesti o tlu i održivom gospodarenju tlom za proizvodnju hrane, sirovina i energije te za održivost ekosistema i adaptaciju na klimatske promjene.

Iz Federalnog zavoda ističu da je tlo osnovni i ograničeni resurs, ugrožen degradacijskim procesima i lošim gospodarenjem te da je jačanjem svijesti o životno važnim ulogama tla moguće zaustaviti negativne trendove kako bi se osigurala produktivnost tla u skladu s rastućim potrebama stanovništva.

Svake godine, Svjetski dan tla se posvećuje drugoj temi kojom se ukazuje na utjecaj tla na naše živote, a ovogodišnji slogan je „Zaustavimo salinizaciju tla, povećajmo produktivnost tla (”Halt soil salinization, boost soil productivity“).

Na ovaj način, naglašavaju iz Zavoda, želi se podići svijest o važnosti održavanja zdravih ekosistema i rješavanje rastućih izazova u upravljanju tlom, borbi protiv zaslanjivanja tla, povećanju svijesti o tlu i poticanju društava na poboljšanju zdravlja tla.

Obilježavanjem Svjetskog dana tla želi se skrenuti pažnja na tlo, potičući vlade, organizacije, zajednice i pojedince širom svijeta da se aktivno uključe u borbu protiv gubitka tla salinizacijom i sodifikacijom tla kao jednim od glavnih procesa degradacije tla koji ugrožavaju ekosistem, koji su  prepoznati kao jedan od najvažnijih problema na globalnom nivou za poljoprivrednu proizvodnju, sigurnost hrane i održivost u sušnim regijama, saopćeno je iz Federalnog zavoda za agropedologiju.

 

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ministar Hrnjić inicirao sastanak o potencijalima neiskorištene šumske biomase u USK

Prosječna neto plata u FBiH u februaru 1.315 KM, bruto plata 2.045 KM

U Federaciji BiH više od 24.000 prometnih nesreća u 2023. godini

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana