Bosna i Hercegovina     | 03.12.2021. 13:28 |

Hadžibajrić posjetio Servis centar Dajte nam šansu i najavio finansijsku podršku

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. decembra (FENA) - Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić posjetio je danas Servis centar “Dajte nam šansu” koji na području općine Stari Grad djeluje od 2017. godine, te okuplja roditelje i djecu sa poteškoćama u razvoju.

Posjeta je upriličena povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, a načelnik se susreo s predsjednicom Udruženja "Dajte nam šansu" Ines Kavalec, majkama djece s poteškoćama u razvoju, kao i samim korisnicima centra.

Centar djeluje u prostorijama koje im je dodijelila i adaptirala Općina Stari Grad, a načelnik Hadžibajrić najavio je danas i nastavak podrške kroz finansiranje troškova.

- Rekli su mi da im predstavljaju problem troškovi koje plaćaju tokom zime za grijanje. To ćemo sistemski riješiti i Općina će izdvajati godišnji grant za režijske troškove ovog centra u iznosu od 10.000 KM. Obećavam da više neće morati razmišljati o tim problemima - najavio je načelnik Hadžibajrić.

Kako je izjavila Ines Kavalec, Servis centri “Dajte nam šansu” u svojoj bazi imaju 800 porodica, od čega je oko 80 porodica iz Starog Grada (251 korisnik), a u prosjeku im se godišnje učlani 80 porodica, što dovoljno pokazuje potrebu za postojanjem ovakvih centara.

Porodice koje imaju djecu s poteškoćama imaju sve veće potrebe za podrškom, jer statistike pokazuju da u 70 posto ovakvih porodica dolazi do razvoda brakova.

Stoga, Servis centri “Dajte nam šansu” porodicama pružaju psihološku podršku, poludnevni boravak za djecu ili odrasle u centru, usluge zdravstvene njege, terensku podršku mobilnog tima, interventnu podršku, individualni rad i drugo, a sve usluge su za korisnike besplatne, saopćeno je iz Općine Stari Grad. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Općine Stari Grad Sarajevo i Bar potpisale Sporazum o saradnji

Direktor Fondacije Hemiias uručio ključeve nove zgrada sa sedam stanova za djecu bez roditeljskog staranja

Potpisano osam sporazuma, zajedničkih projekata Općine Stari Grad i Grada Sarajeva

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo