Bosna i Hercegovina     | 03.12.2021. 14:08 |

Bečki socijalni fond jača prava osoba sa invaliditetom

FENA Saopćenje

BEČ, 3. decembra (FENA) - Međunarodni dan osoba s invaliditetom spada u period "16 dana aktivizma". Osobe s invaliditetom su mnogo češće pogođene nasiljem od drugih. Treći decembar se obilježava u cilju poboljšanja razumijevanja problema i mobilisanja podrške za osobe s invaliditetom.

Socijalni Fond grada Beča (Fonds Soziales Wien) u saradnji sa agencijom "Sonnenklar" promoviše inovativni projekat za senzibiliziranje zaposlenih u socijalnim ustanovama na pitanje nasilja.

 - Pandemija virusa korona je izazovno vrijeme za osobe s invaliditetom, jer ljudi zbog trenutne situacije sve više borave u svoja četiri zida te su aktivnosti u slobodno vrijeme sve ograničenije, što povećava potencijal za sukobe, ali i potrebu za razmjenom - kazali su Martina Plohovits, voditeljica odjela za asistirani život i Robert Bacher, šef odjela za rad s invaliditetom, mobilnost i savjetovanje pri Bečkom socijalnom fondu (FSW) povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Projekat Socijalnog fonda se oslanja na Peer to Peer edukacije. Radionice pomažu u prevenciji nasilja i podizanju svijesti prema osobama s invaliditetom.

U inicijativu je uključena platforma za informisanje i učenje bez prepreka, a obučeni posrednici pomažu u rješavanju sukoba i dostupni su i za vrijeme izolacije, online ili u individualnim terminima. Savjetodavnu uslugu dopunjuje i ženski savjetodavni centar "Ninlil", kojeg također finansira FSW. Bečki socijalni fond podržava 160 organizacija.

U glavnom gradu Austrije gotovo 107.100 osoba s invaliditetom zahvaljujući FSWu živi samostalnije. Spektar usluga fonda između ostalog uključuje i razvojnu dijagnostiku, integraciju u rad, vježbe mobilnosti i ponude za aktivnosti u slobodno vrijeme, jalvja Eurocomm PR.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U Beču izgradnja najvećeg austrijskog obrazovnog kampusa

Beč uvodi pametne trafostanice za energetsku efikasnost

Beč - Virtualni asistent za lakšu integraciju migranata

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!