Ekonomija     | 03.12.2021. 13:59 |

TK - Hodžić na naučnoj konferenciji "Ekonomija integracija"

FENA Saopćenje

TUZLA, 3. decembra (FENA) - U organizaciji Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli danas je otvorena sedma po redu međunarodna naučna konferencija "Ekonomija integracija". U fokusu ovogodišnje konferencije, koja će biti održana od 2. do 4. decembra bit će ekonomski odgovor i oporavak u odnosu na krizu uzrokovanu pandemijom Covid-19.

Šarolik sadržaj aktivnosti koje uključuju plenarnu sesiju i panele u okviru Biznis foruma, naučne sesije, specijalnu i studentsku sesiju nastojanje su da akademska zajednica ponudi odgovore na trenutnu situaciju u kojoj smo se našli.

- Pandemija je okolnost koja je zadesila cijeli svijet i koja se kroz svoje posljedice reflektira na globalne ekonomske procese. Upravo iz toga proizlazi i zadatak ovogodišnje naučne konferencije ICEI, da pomogne u kvalitetnijem razumijevanju izazova s kojim se suočavamo i ponudi adekvatne odgovore - rečeno je tokom otvaranja Konferencije.

Svečanosti otvorenja ove konferencije danas je prisustvovao i premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić.

- Izlaz iz pandemije bit će različit za različite zemlje i pred ukupnom ekonomskom naukom su snažni izazovi. Možda nikada nisu bili složeniji nego sada. Zbog toga svim učesnicima ove konferencije treba odati poštovanje i zahvalnost što ćete se na ovaj ili onaj način upustiti u raspravu o tome kako dijagnosticirati, kako razumjeti promjene i kako da se ekonomska nauka nosi s ovim promjenama i da li će se i ona sama mijenjati. Vjerovatno je to ključni odgovor. Kako će se mijenjati i obrazovanje? Sve je to veliki teret na učesnicima ove konferencije - rekao je danas Hodžić.

Dodao je da je konferencija pokazatelj i da se kriza i rizik istovremeno mogu poimati i kao izazovi i mogućnosti, te u skladu s tim i poticaji za nove poslovne poduhvate.

- I  Vlada Tuzlanskog kantona je, u svom dosadašnjem radu, pokazala da kriznu situaciju, počev od očuvanja stabilnosti budžeta, pa do borbe protiv korupcije, uistinu doživljava kao izazov - zaključio je Hodžić.

U okvirima Konferencije planirano je i održavanje biznis foruma Covid-19 i utjecaj na privredu: Mogućnosti ekonomskog oporavka i transformacija. Partner u organizaciji ove panel diskusije je Ministarstvo privrede TK, a panelisti će biti ministar privrede TK Mevludin Hodžić, direktorica Centralno grijanje d.d. Nermina Babajić, vlasnik i direktor kompanije Termoglas d.o.o. Mehmed Alispahić, te suvlasnik i izvršni direktor kompanije H&H Inc d.o.o. Senad Karić. Moderator ove diskusije bit će pomoćnica ministra za razvoj Erna Kusturica. 

Na kraju svog obraćanja Hodžić je predstavnicima Univerziteta u Tuzli i Ekonomskog fakulteta zahvalio na organizaciji ovog naučnog skupa, a učesnicima zaželio da Kongres rezultira naučnim i stručnim uspjehom, saopćeno je iz Odjeljenja za informiranje TK. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Konferencija u Sarajevu - Žene u turizmu ruše prepreke i oblikuju budućnost

Mostar domaćin naučno-stručne konferencije o umjetnoj inteligenciji u BiH

U maju Prva konferencija nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo