Bosna i Hercegovina     | 03.12.2021. 14:36 |

Vlada TK na brojne načine podržava promociju sposobnosti osoba s invaliditetom

FENA Saopćenje

TUZLA, 3. decembra (FENA) - Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić s resornim ministrima primio je, na Međunarodni dan osoba s invaliditetom, predstavnike Koalicije organizacija osoba s invaliditetom Tuzlanskog kantona (KOOSI TK) predvođene predsjednikom Koalicije Suvadom Zahirovićem.

Aktuelizirana su prioritetna pitanja koja se odnose na položaj osoba s invaliditetom, a prije svega odnose se na izradu akcionog plana za primjenu Strategije za unaprjeđenje društvenog položaja i statusa osoba s invaliditetom Federacije Bosne i Hercegovine i sudjelovanje predstavnika KOOSI TK u Radnoj grupi za izradu prijedloga Strategije inkluzivnog obrazovanja za djecu s poteškoćama u razvoju i djecu s invaliditetom u Tuzlanskom kantonu.

Bilo je govora i o mogućnostima provođenja zaključka Skupštine Tuzlanskog kantona, koji se odnosi na uklanjanje barijera i osiguravanje pristupačnosti javnim institucijama za osobe s invaliditetom te na osiguravanje prava na ortopedska i druga pomagala potrebna za samostalno funkcionisanje osoba s invaliditetom.

Premijer Hodžić istaknuo je da su poštovanja vrijedni napori koje te organizacije, na području Tuzlanskog kantona, ulažu da bi osobe s invaliditetom imale adekvatan položaj u društvu. 

- Ti napori ujedno su i naša obaveza da tom pitanju svakodnevno posvećujemo dužnu pažnju i činimo korake koji nas vode ka zajedničkom cilju, a to je puno poštivanje ljudskih prava i ravnopravno učešće osoba s invaliditetom u svim društvenim procesima. U tom smislu Vlada Tuzlanskog kantona u oblasti zdravstvene zaštite, rada, zapošljavanja, boračko-invalidske zaštite, socijalne zaštite i zaštite civilnih žrtava rata pruža podršku aktivnostima koje se provode s ciljem zaštite i promocije sposobnosti osoba s invaliditetom. U 2020. godinu prava osoba s invaliditetom na području Tuzlanskog kantona ostvarilo je 9.616 neratnih invalida i 1.406 civilnih žrtava rata - kazao je premijer Hodžić.

Dodao da su projektima podržane i vaninstitucionalne socijalne usluge dnevni centri za djecu i mlade, dnevni centri za odrasle, pomoć i njega u kući, defektološki, logopedski, fizioterapeutski i druge tretmani i sportske aktivnosti.

- Jedan od oblika podrške, osim svega navedenog, jeste i kontinuirana podrška Vlade TK manifestaciji 'Specijalna olimpijada', čiji je cilj upravo promocija sposobnosti i mogućnosti osoba s invaliditetom, integracija osoba s intelektualnim poteškoćama u sportske klubove i njihovo ravnopravno uključivanje u lokalnu zajednicu - navodi Odjeljenje za informisanje TK. 

Uime Vlade TK uz premijera Hodžića, današnjem sastanku su prisustvovali ministar obrazovanja i nauke Elvis Baraković, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Esad Džidić, ministar finansija Vedran Lakić i ministar kulture, sporta i mladih Zlatan Muratović. Koaliciju su predstavljali i predsjednik Udruženja za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji Feniks Vahid Đulović, predsjednik Udruženja osoba s cerebralnom paralizom i drugim onesposobljenjima Sapna Hazim Junuzović i direktor Preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju osposobljavanje i zapošljavanje osoba s invaliditetom „Intrag“ D.O.O. Anes Ćehović.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Tuzlanski kanton - Svim osnovcima osigurani besplatni udžbenici

Na području Hercegovačko-neretvanskog i Tuzlanskog kantona izvršena 72 inspekcijska nadzora

Centar „Nova nada” priredio Božićnu priredbu

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana