Svijet     | 03.12.2021. 15:00 |

Bjeloruska aviokompanija Belavia 'prepolovila' flotu zbog sankcija EU

FENA Internet

MINSK, 3. decembra (FENA) – Bjeloruska državna aviokompanija Belavia saopćila je u petak da je prinuđena da smanji svoju flotu aviona za skoro polovinu nakon što joj je Evropska unija uvela sankcije.

EU je sankcionirala Belaviu u četvrtak, optužujući je da su njeni avioni prebacivali migrante u taktici destabiliziranja evropskih država, a kaznene mjere su koordinirane s Washingtonom.

Sankcije znače da kompanije EU više neće iznajmljivati avione bjeloruskoj aviokompaniji, saopćili su zvaničnici EU.

- Zbog uvođenja restrikcija, aviokompanija je prinuđena da smanji svoju flotu - navodi Belavia u saopćenju, dodajući da trenutno ima 15 aviona.

Kompanija nije konkretno navela koji od prethodnih 15 aviona Boeing i 14 Embraer nisu više dio njene flote.

Zaključno s krajem prošle godine, aviokompanija je imala 15 aviona, među kojima pet Embraera i osam Boeinga, dok je isti broj aviona bio iznajmljen. Jedan od najvećih snabdjevača Belavie iznajmljenim avionima bila je Air Lease korporacija (ALC).

Belavia, jedina aviokompanija bivše sovjetske republike, saopćila je kako planira obnoviti svoju flotu nabavkom aviona i njihovim iznajmljivanjem od kompanija koje nemaju sjedište u EU.

Njenim avionima zabranjen je ulazak u veći dio evropskog zračnog prostora nakon međunarodnog 'zgražanja' zbog prinudnog prizemljenja aviona kompanije Ryanair u Bjelorusiju i hapšenja disidenta u tom avionu, prenosi Reuters.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Rusija imenovala novog zapovjednika crnomorske flote

Sporazum SAD-a i talibana o smanjenju nasilja stupa na snagu u narednih pet dana

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana