Ekonomija     | 03.12.2021. 14:40 |

Vlada ZDK odobrila 483.000 KM poticaja proizvođačima brojlera, povrća i voća

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. decembra (FENA) - Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na prijedlog Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, odobrila je subvencije na ime poticaja za uzgoj brojlera od 389.947 KM za 50 farmera u tom kantonu.

Također, donesena je odluka o odobravanju poticaja za proizvodnju krastavca-kornišona u iznosu 63.808 KM za 157 proizvođača, te odluka o podršci otkupljivačima svježeg povrća i voća u iznosu 12.836 KM.

Vlada je donijela i odluku o odobravanju sredstava na ime podrške otkupljivačima bobičastog voća i nekultivisanih gljiva u iznosu 10.000 KM, kao i zaključak o odobravanju sredstava organizatorima sajmova za promociju i razvoj i unaprijeđenje domaće poljoprivredne proizvodnje u iznosu 6.500 KM.

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mirsad Hadžić napomenuo je da je program poticaja za 2021. obuhvatio 20 mjera, od kojih je implementirano 19, a do kraja godine planirano je odobravanje i isplata sredstava za posljednju mjeru - poticaj otkupljivačima i prerađivačima pilećeg mesa.

Dodao je da će time u potpunosti biti implementiran ovogodišnji program podsticaja za razvoj poljoprivrede u iznosu 3.445.000 KM, u šta su uključena i dodatna sredstva u iznosu 445.000 KM koja su osigurana kroz rebalans budžeta.

- Poslušali smo glas poljoprivrednih proizvođača s kojima smo u stalnom kontaktu. Pratimo rast broja obrta u poljoprivredi, koji je svake godine sve veći, a zadovoljstvo naših proizvođača govori da smo na pravom putu i da podsticajne mjere koje provodimo daju odlične rezultate - rekao je Hadžić, saopćeno je iz Pres-službe ZDK.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Za nabavku i održavanje medicinske opreme te prevenciju zdravlja u ZDK izdvojeno 1.380.000 KM

Pivić na čelu tima za implementaciji projekta izgradnje nove Kantonalne bolnice Zenica

EU se slaže sa oštrijim ograničenjima na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'