Kultura     | 03.12.2021. 15:40 |

Općina Novo Sarajevo pomaže Umjetničku galeriju BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. decembra (FENA) -Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović i direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović potpisali su Ugovor o finansijskoj podršci radu galerije, saopćeno je iz Općine Novo Sarajevo.
Direktor Umjetničke galerije BiH obratio se svim institucijama vlasti sa molbom za pomoć i podršku, jer unazad 30 godina nemaju svog osnivača niti se finansiraju iz budžeta bilo kojeg nivoa vlasti, a nalaze se u teškoj materijalnoj situaciji.

U saopćenju se navodi da je općinski načelnik Tanović istakao je da Općina Novo Sarajevo iako nema direktnu nadležnost, u skladu sa svojim mogućnostima pruža podršku kulturnim institucijama sa ciljem očuvanja kulturno – historijskog naslijeđa države.

- Ova kulturna institucija u svojim depoima čuva umjetničko blago BiH punih 75 godina i mi smo kao društveno - odgovorna lokalna zajednica odmah reagirali na molbu direktora Umjetničke galerije BiH i uspjeli iznaći finansijska sredstva u iznosu od 5.000 KM, iako je već kraj budžetske godine. Prva smo i jedina Općina koja je u ovoj  godini obezbijedila sredstva za ovu instituciju, a nadam se da će se i druge lokalne zajednice i institucije viših nivoa vlasti odazvati zahtjevu, kako bi zajedničkim snagama uspjeli spriječiti eventualno zatvaranje Umjetničke galerije, istakao je - Tanović.

U obraćanju za medije, direktor Strajo Krsmanović poručio je da je ovo posljednji vapaj i apel koji je upućen svim nivoima vlasti u cilju pomoći da Umjetnička galerija BiH nastaviti nesmetano raditi i njegovati tradiciju likovne umjetnosti naše države.

- Od predstavnika vlasti obično dobijamo odbijenice uz obrazloženje kako nismo u njihovoj nadležnosti. Općina Novo Sarajevo je prva institucija vlasti koja se odazvala na naše molbe, na čemu smo zahvalni načelniku Tanoviću. Ovo su možda simbolična sredstva u materijalnom smislu, ali su jako velika podrška u ovoj situaciji u kojoj se nalazimo. Došlo je vrijeme da za 14 uposlenika koliko imamo, ne možemo isplatiti plate, a najteže nam pada činjenica da ne možemo platiti režijske troškove. Isključenjem struje, vode i plina rezultiralo bi katastrofalnim posljedicama po umjetničko blago koje čuvamo u našim depoima. Mi nećemo moći održavati uslove neophodne za opstanak naših umjetnina i to je nešto čega se najviše pribojavamo - istakao je direktor Krsmanović.

Općina Novo Sarajevo i u narednom periodu nastavit će pružati podršku kulturnim institucijama, a ove godine obezbijeđena su sredstva u iznosu od 6.000 KM za podršku još jednoj kulturnoj instituciji, Historijskom muzeju BiH. Sredstva su namijenjena za sufinansiranje sanacije vanjskog stepeništa koje vodi do platoa ispred muzeja.
U saradnji s Ministarstvom kulture i sporta Kantona Sarajevo i UNDP BiH pokrenute su aktivnosti i na rekonstrukciji cijelog objekta Historijskog muzeja BiH, za šta je Općina Novo Sarajevo planirala 50.000 KM, saopćio je Odsjek za informisanje Općine Novo Saeajevo.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Općina Novo Sarajevo - Od ove godine sve porodilje imaju pravo na jednokratnu novčanu pomoć

IDDEEA pružila pomoć Općini Novo Sarajevo na putu digitalne efikasnosti

Općina Novo Sarajevo izradila E-registar

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom