Bosna i Hercegovina     | 03.12.2021. 17:19 |

BH građani u Velikoj Britaniji proslavili Dan državnosti Bosne i Hercegovine

FENA Saopćenje

SARAJEVO/BIRMINGHAM, 3. decembra (FENA) - Tokom vikenda Bosanci i Hercegovci iz Derbija, Notinghama, Koventrija, Londona, Hertforda, Gildforda, Volverhamptona i drughi gradova širom Velike Britanije su se okupili u Birminghamu da dostojanstveno proslave Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Ovo je datum koji uvijek simbolizira naše najviše vrijednosti te je potvrđen multietnički karakter i ravnopravnost svih naših građana, saopćeno je iz UK Networka. 

Kako se navodi, i ovog novembra, BH UK Network je sa svojim članicama organizirao manifestaciju posvećenu obilježavanju Dana državnosti Bosne i Hercegovine.  

Ovogodišnja manifestacija počela je s himnom, a uime domaćina publici su se obratili - dr. Anes Cerić i Zaim Pašić, s riječima dobrodošlice i najavili obraćanje Jasmine Sarajlić iz Ambasade Bosne i Hercegovine u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Program je vodio i prisutne pozdravio čuveni Mostarac krajiških korijena Mišo Marić, koji je nadahnuto govorio o BiH, njenom prazniku i prelijepoj djeci kojom je bio okružen.

Upriličen je skroman kulturno-zabavni program od učenika bosansmohercegovačkih dopunskih škola Birmingham i Coventry.

Učenici su se zajedno sa svojim nastavnicima potrudili da svojim recitacijama i pjesmama uveličaju za nas značajan dan.

Prisutni su imali priliku uživati u njihovim raznovrsnim izvedbama na bosanskom jeziku, a nakon toga Emir Bolić, nastavnik BH dopunske škole u Birminghamu podijelio je uvjerenja učenicima bh. dopunske škole Birmingham te svjedočanstva i nagrade učenicima koji su završili osnovno obrazovanje u bh. dopunskim školama Birmingham i Coventry. 

Delegati BH UK Networka su iskoristili priliku i uručili nagrade bh. građanima za dvadesetpetogodišnji doprinos u očuvanju bosansko-hercegovačke kulture.  

Program su završili s nastupom folklorne grupe “Mladost Bosne” iz Birminghama koja je ponovo oduševila sve prisutne.

Odjeveni u narodne nošnje, su spletom igara uljepšali program pod budnim okom koreografa  Fahire Hasedžić, a mnogobrojna publika ih je nesebično nagrađivala aplauzom. 

Za nastavak dobrog raspoloženja pobrinuli su se specijalni gosti Mišo i Mile  iz kultne grupe "Mostar Sevdah Reunion" i već uveliko poznati Sefer Haskić, a druženje se nastavilo do kasno u noć, s prijateljima, porodicom i poznanicima, navodi se u saopćenju.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Grad Mostar provodi Anketu za involviranje dijaspore u lokalni ekonomski razvoj

ZDK - Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i akademijom

Zelenski pohvalio ukrajinsku dijasporu, predložio uvođenje dvojnog državljanstva

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu