Bosna i Hercegovina     | 04.12.2021. 09:49 |

Mulahusić: Sloboda govora u demokratskom svijetu je prvorazredna vrijednost

FENA Saopćenje

SARAJEVO/LUKSEMBURG, 4. decembra (FENA) - Jasmin Mulahusić u svom reagiranju navodi da je Upravni odbor (UO) Udruženja BH novinari u svom jučerašnjem saopćenju iznio niz netačnih tvrdnji, te da su čak naznačili da je povezan s terorizmom.

Taj neupješan pokušaj demoniziranja, kako je naveo Mulahusić, ne mogu opravdati ni pozivajući se na Tužilaštvo BiH. Da žele upotrijebiti najjednostavnije metode koje bi ih dovele do činjenica, uvidom u optužnicu bi saznali da u njoj ne postoji ta tačka, dodao je Mulahusić. 

 - Nadalje, njihovi navodi da objavljujem 'postove usmjerene protiv brojnih novinara, urednika i medijskih kuća najbolje pokazuje kako bi selektivno primjenjivali slobode i zabranili kritiku na račun onih koje, navodno, predstavljaju - istakao je Mulahusić u reagiranju.

Napomenuo je da su novinari javne ličnosti, te da kao takvi mogu biti u fokusu kritika i analiza i da ne postoji zakonska osnova da se to zabrani.

- Iz UO pokušavaju nespretno komentare na moje objave predstaviti kao razlog za moje ušutkivanje. Ovo je deplasirana i totalitaristička metoda u kojoj djelovanja trećih lica pokušavaju predstaviti kao razlogom za oduzimanje moje fizičke i slobode govora.  Odbacujem sve navode da moja sloboda govora dovodi u pitanje nečiju sigurnost. Ova zlonamjerna konstrukcija je zamjena teza. Jer, upravo dok me oni neutemeljeno povezuju s terorizmom, moja je sigurnost ugrožena – dodao je Mulahusić.

Nažalost, po njegovim riječima, Udruženje nije nikada osudilo mnogobrojna dehumaniziranja, vrijeđanja i ostale vidove etiketiranja i ugrožavanja njegove (Mulahusićeve) slobode, a što je dolazilo upravo od pojedinih novinara.

- Pri tome nije pošteđena ni moja porodica, niti moj etnički i vjerski identitet. Nije im problematičan niti zapanjujući disbalans u izvještavanju o mom radu, hapšenju i sudskom procesu. Samo rijetki mediji su dopuštali da se čuju moji, tačnije stavovi mog advokata i porodice. Na kraju, UO ne poštuje presumpciju nevinosti jer optužnicu žele predstaviti kao konačan pravosudni zaključak o mom djelovanju. Sloboda govora u demokratskom svijetu je prvorazredna vrijednost. BH novinari mi to ne mogu oduzeti – naveo je Jasmin Mulahusić u svom reagiranju na jučerašnje saopćenje Udruženja BH novinari.

Upravni odbor Udruženja/Udruge BH novinari u svom saopćenju je “najoštrije osudio huškačku retoriku koju prema brojnim bh. novinarima i medijima u svojim Facebook postovima koristi Jasmin Mulahusić, protiv kojeg Tužilaštvo Bosne i Hercegovine vodi istragu zbog krivičnog djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti”.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Bećirović: Insistirati na međudržavnim odnosima, a ne na monoetničkim saborima

Ustavni sud FBiH u junu 2022. pokrenuo postupak popune suda, do danas nije izvršeno imenovanje

BH novinari u Zenici organizirali edukaciju za zaštitu sigurnosti novinara od cyber kriminala

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'