Ekonomija     | 04.12.2021. 17:50 |

Turistička zajednica KS - Za oporavak turizma i zimske sadržaje 807.000 KM

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. decembra (FENA) - Turistička zajednica Kantona Sarajevo raspisala je dva javna poziva za sufinansiranje i podršku projektima koji će doprinijeti razvoju i unapređenju turističke ponude i potencijala, ponuditi dodatne sadržaje za lokalnu zajednicu, turiste i građane, te osigurati produžetak trajanja zimske turističke sezone u Kantonu Sarajevo.

Na taj način će se direktno povećati prihodi od turizma i ubrzati oporavak turističke privrede. Ukupna vrijednost sredstava namijenjenih za podršku projekata iznosi 807.000 KM.

Turistička zajednica KS tako nastavlja sa aktivnostima usmjerenim na oporavak turizma i privrede, te pruža podršku i direktnu pomoć subjektima čije su djelatnosti, programske aktivnosti i projekti usmjereni na razvoj, unapređenje i promociju turizma.

Turistička zajednica KS sufinansirat će projekte iz oblasti turizma, kulture, sporta, zabave, edukacije, gastronomije, ekologije i praznične iluminacije i dekoracije.

Javni poziv „Zimski kalendar dešavanja“ u vrijednosti od 200.000 KM kreiran je s ciljem poticaja razvoja i obogaćivanja turističke ponude Kantona Sarajevo na olimpijskim planinama Bjelašnici, Igmanu i Trebeviću tokom predstojeće zimske sezone. Kreiranjem zimskog kalendara dešavanja na otvorenom, a poštujući epidemiološke mjere i preporuke, kao i trendove u turizmu koji su usmjereni na razvoj outdoor potencijala, Turistička zajednica KS nastoji vratiti Sarajevu olimpijski duh, te pozicionirati i promovirati naše olimpijske planine kao poželjne turističke destinacije.

Javni poziv „Sarajevo Winter Fest“ namijenjen je za programe i projekte, čijom realizacijom se razvijaju nove turističke inicijative, ideje i proizvodi, a koji će turistima i građanima ponuditi zanimljive sadržaje i bogat program dešavanja tokom cijele zime na više lokacija koje će biti okićene i uređene u prazničnom duhu. Ukupan iznos sredstava izdvojenih za „Sarajevo Winter Fest“ iznosi 607.000 KM.

Kroz segment namijenjen jedinicama lokalne samouprave (grad i općine) i preduzećima čiji je osnivač jedinica lokalne samouprave, a koji u svojim programima osiguravaju dodatne sadržaje za lokalnu zajednicu, obogaćuju turističku ponudu i razvijaju nove turističke potencijale, sufinansirat će se projekti praznične iluminacije i dekoracije, a sredstva su osigurana u iznosu od 240.000 KM.

Sredstva u iznosu od 367.000 KM namijenjena su pravnim i fizičkim licima (obrtima) koja su registrovana za obavljanje turističke djelatnosti ili koja provode projekte i aktivnosti usmjerene na razvoj, unapređenje i promociju turizma Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Projekt EU4Employment - Objavljeno pet javnih poziva za zapošljavanje teško zapošljivih kategorija

Kanton Sarajevo tokom novogodišnjih praznika posjetilo 13.529 turista

Turistička zajednica Kantona Sarajevo predstavila turističku ponudu na sajmu TTI Izmir

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana