Regija     | 05.12.2021. 19:59 |

Željka Vučko i Monika Planinić najbolje volonterke u Hrvatskoj i BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO/ZAGREB, 5. decembra (FENA) - Humanitarna udruga „Fra Mladen Hrkać“ je tradicionalno objavila imena dobitnika nagrade „Gordana Jelić“ za najbolje volontere u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini za 2021. godinu.

Najbolja volonterka u Republici Hrvatskoj je Željka Vučko, a u Bosni i Hercegovini Monika Planinić.

To je objavljeno u okviru obilježavanja Međunarodnog dana volontera, saopćeno je iz te udruge.

Željka Vučko je više od 30 godina oslonac, utočišta i podrška majkama i obiteljima prijevremeno rođene djece, a njena osobna borba je bila samo dodatna motivacija i razlog za misiju pomaganja Palčićima. Ova laboratorijska tehničarka iz Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb i majka četvero djece od kojih je troje rođeno prije termina, više od 12 godina je predsjednica Kluba roditelja nedonoščadi "PALČIĆI". Slobodno vrijeme je posvetila senzibiliziranju i upoznavanju javnosti s problemima i izazovima s kojima se suočavaju maleni hrabri borci Palčići.

Upravo zahvaljujući njenoj ustrajnosti, ta djeca imaju zavidan tretman za vrijeme intenzivnog liječenja. Iza nje su brojne uspješne humanitarne akcije zahvaljujući kojima su sva rodilišta diljem Hrvatske, uključujući i najmanja, dobila adekvatnu i neophodnu opremu za skrb i liječenje nedonoščadi. Akcija u kojoj je ostavila neizbrisiv trag kao voditelj a na koju nitko nije bio imun, bila je takoreći povijesna akcija koja se izrodila nakon razornog potresa u martu 2020. godine – „Vratimo Palčiće u Petrovu“.U rekordnom roku su prikupljena financijska sredstva dostatna za najsuvremeniju opremu kojom su omogućeni daleko bolji uvjeti rada i funkcioniranja nego prije, a što je u konačnici u zavidno kratkom roku vratilo Palčiće u Petrovu.

Monika Planinić više od deset godina redovno i kontinuirano sudjeluje u organizaciji i provedbi volonterskih aktivnosti u udruzi „Susret“ iz Čitluka u kojoj je svojoj vedrinom, toplinom i marljivošću osvojila srca djece s teškoćama u razvoju kao i članova njihovih obitelji. Sve te godine je istovremeno posvećena i brizi za najranjivije i najmanje u Domu za djecu bez roditeljskog staranja "Ivan Pavao II.“ u Čitluku koja za njih redovno organizira odlaske u radionicu i druženja s drugom djecom s ciljem sprečavanja socijalne isključenosti.

Odluku o proglašenju najboljih volonterki je donijelo petočlano Povjerenstvo za dodjelu nagrade.

Članovi Povjerenstva su istaknuli da su imali težak posao jer su sve prijave bile iznimno kvalitetne, a svaki predloženi kandidat dokaz da su volja i želja za činjenjem dobrih djela snažnija od bilo kakvog ograničenja s kojima se suočavamo nepune dvije godine.

- Ovogodišnje dobitnice svojim svakodnevnim djelovanjem i stilom života dokazuju da put koji su odabrale nije lagan, ali da nisu mogle ostati slijepe i nijeme na probleme s kojima se suočavaju najranjiviji članovi našeg društva. One su shvatile koliko malo treba da bi nekome život usmjerili nabolje, pa se iskreno nadam da će njihove priče potaknuti i neke od vas da dio svog slobodnog vremena odvojite kako bi osobama u potrebi pružili ruku i podarili osmijeh - izjavio je Ivan Soldo, predsjednik humanitarne udruge „Fra Mladen Hrkać“.

Javnost će biti pravovremeno obaviještena o datumu i mjestu održavanja dodjele nagrade „Gordana Jelić“ dobitnicama ovog vrijednog volonterskog priznanja za 2021. godinu, sukladno epidemiološkim mjerama i preporukama.

Za izgled statue nagrade „Gordana Jelić“ zaslužna je akademska grafičarka i profesorica likovne kulture Iva Zeljko Pešorda.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Zovko: Ulazak BiH u EU predstavljao bi najvidljiviji primjer preventivne diplomacije

KŠCZ ZDK - Pohvala i zahvalnica za zasluge u izgradnji sistema zaštite i spašavanja ljudi i dobara

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti