Kultura     | 06.12.2021. 12:11 |

Sutra dodjela federalnih nagrada za nauku

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. decembra (FENA) - Svečana sjednica Savjeta za nauku Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke na kojoj će javnosti biti predstavljena četiri laureata federalnih nagrada za nauku u 2021. godini, koje se dodjeljuju kao najviše priznanje za izuzetno značajna naučna dostignuća u Federaciji Bosne i Hercegovine, bit će održana sutra u Vladi Federacije BiH u Sarajevu. 

Predsjednik Savjeta za nauku Rešid Hafizović će proglasiti dobitnike federalnih nagrada za nauku u četiri kategorije, i to Nagrade za životno djelo, Godišnje nagrade za nauku, Godišnje nagrada za mlade istraživače i Godišnje nagrade za popularizaciju i promociju nauke.

Uz novčane nagrade, premijer Federacije BiH Fadil Novalić će dobitnicima uručiti i povelje, a što je utvrđeno i Odlukom o dodjeli federalnih nagrada za nauku koju je, na prijedlog Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, donijela Vlada Federacije BiH 29. novembra. 

Prijedloge za dodjelu nagrada Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke mogli su, putem nadležnih kantonalnih ministarstava, podnijeti akademije nauka i umjetnosti, univerziteti i njihove organizacijske jedinice, visoke škole, naučne ustanove, naučno-istraživački i istraživačko-razvojni instituti, tehnološki parkovi i druge pravne osobe registrirane za obavljanje naučno-istraživačke i istraživačko-razvojne djelatnosti sa sjedištem u Federaciji BiH.

Inicijativu za obilježavanje Dana nauke u FBiH pokrenulo je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti, a prihvatila Vlada FBiH, te se Dan nauke u FBiH od 2019. godine obilježava 12. decembra s ciljem populariziranja nauke i naučno-istraživačkog rada, a posebno među učenicima i studentima.

Iz FMON ističu da će se nagrade za nauku u FBiH dodjeljivati svake godine povodom obilježavanja 12. decembra, Dana nauke u Federaciji BiH, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!