Regija     | 06.12.2021. 13:43 |

U Novom Sadu regionalni događaj o medijskoj slobodi i suzbijanju dezinformacija

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. decembra (FENA) - Predstavnici Fondacije Infohouse iz Sarajeva sudjelovali su u Novom Sadu na regionalnom događaju u okviru projekta "Snažni: Inicijativa civilnog društva za reafirmaciju slobode medija i suzbijanje dezinformacija, propagande i govora mržnje na Zapadnom Balkanu i u Turskoj".

Konferencija je okupila 22 organizacije iz pet zemalja regiona (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija i Sjeverna Makedonija), a cilj je bio razmijeniti dosadašnja iskustva projekata koji su u toku, saopćeno je iz Fondacije Infohouse.

Predstavnici organizacija prezentirali su svoje projekte, te diskutirali što se do sada postiglo u projektima koji se tiču medijske i informacijske pismenosti, prepoznavanja lažnih vijesti, dezinformacija, propagande.

Također se govorilo o stanju medija i medijskih sloboda. Konstatirano je da je, nažalost, situacija u svim zemljama regiona slična, te da je i dalje velika odgovornost ne samo na medijima i organizacijama civilnoga društva, već i na građankama i građanima koji prate medije.

Kako se navodi u saopćenju, navedeni su i primjeri medija koji šire dezinformacije, propagandu, jezik mržnje, koji imaju jak utjecaj na javno mnijenje, ali sumnjivi background, odnosno uglavnom nisu poznati vlasnici, članovi redakcije, načini finansiranja.

-Istaknuto je da nije riječ o marginalnim portalima, nego često i o javnim servisima ili medijima uspostavljenim da šire govor mržnje, ali i da crpe javna sredstva. Vlade nekih zemalja nerijetko upravo u takve medije 'upumpavaju' novac, a neovisni mediji jedva preživljavaju - navodi se u saopćenju.

Projektna koordinatorica projekta Fakt i fake, koju provodi Infohouse, Senka Kurt govorila je o projektu kojeg provodi u ruralnim sredinama, te na koji način se analiziraju i prepoznavaju lažne vijesti.

Ona je istaknula i specifičnosti BiH, koja živi “tri javnosti koje se ne dotiču”.

Regionalni projekt "Snažni: Inicijativa civilnog društva za reafirmaciju slobode medija i suzbijanje dezinformacija, propagande i govora mržnje na Zapadnom Balkanu i u Turskoj“ realizuju partnerske organizacije SEENPM, Albanski medijski institut, Mediacentar Sarajevo, Kosovo 2.0, Institut za medije Crne Gore, Makedonski institut za medije, Novosadska novinarska škola, Mirovni institut i Bianet, uz finansijsku podršku Evropske unije.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Jačanjem ekonomskih i socijalnih prava žena ka smanjenju diskriminacije na tržištu rada

Fondacija Infohouse objavila javni poziv za dodjelu grantova za žene iz ranjivih kategorija društva

Održana online radionica kao dio treninga 'Cool je kad si mlad i udišeš čist zrak'

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!