Ekonomija     | 07.12.2021. 07:47 |

Yavuz company – Nastavljen rast, investicije, izvoz povećan 120 posto

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 7. decembra (FENA) - Yavuz company kao i ranijih godina, tako i ove 2021. bilježi pozitivan trend i značajan rast od čak 40 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Nakon što je 2005. godine otvorila svoju prvu fabriku u Brčkom, danas, šesnaest godina kasnije, Yavuz je postala jedna od najprepoznatljivijih kompanija kada je riječ o proizvodnji PVC profila za stolariju, te razvoju bosanskohercegovačkog brenda PVC profila.

- Tokom 2020. i 2021. godine smo mnogo investirali u proizvodnju i proširivanje proizvodnih kapaciteta pa je to ujedno i razlog broj jedan zbog kojeg bilježimo ovakav rast tako da smo izuzetno zadovoljni rezultatima koje postižemo, iako ne planiramo da stajemo i u narednoj godini idemo još jače i još više - izjavio je za Fenu vlasnik firme ''Yavuz company'' Mustafa Yavuz.

Govoreći o značajnijim projektima i investicijama koje su realizovane u tom periodu, Yavuz je izdvojio proširivanje proizvodnog kapaciteta u fabrici za proizvodnju PVC profila u Brčkom koje se ogleda u nabavci novih najsavremenijih mašina za ekstruziju profila čime je proizvodni kapacitet uvećan do 30 posto.

- Pored toga, tu je i otvaranje novog magacinskog prostora površine 6000 m2, kao i otvorenje novog prodajnog salona u Maglaju površine 1000 m2 i izgradnja novog poslovnog prostora u Sarajevu površine 3000 m2 - dodao je Yavuz.

Kada je riječ o izvozu, kako je naveo, to je još jedan od faktora na koji su ponosni u toku ove godine.

- Ponosni smo činjenicom da smo u odnosu na prethodnu godinu izvoz uvećali za 120 posto. Zemlje u koje smo izvozili u toku ove godine su Srbija, Mađarska, Kosovo, Albanija, Sjeverna Makedonija, Turska, Rumunija, Velika Britanija, Francuska, Hrvatska, Slovenija i Crna Gora. Za narednu godinu planirano je proširenje izvoza u još pet novih država - istakao je Yavuz.

Yavuz company trenutno u svom sastavu ima dvije fabrike za proizvodnju, u Brčkom i Srebreniku, zatim 18 maloprodajnih objekata širom BiH, te dva baucentra za prodaju repromaterijala u Živinicama i Sarajevu.

Na nivou Yavuz firme trenutno je zaposleno oko 330 radnika dok taj broj, kada se uključe i druge firme iz njihove grupacije, iznosi oko 500 radnika.

- Nažalost, zbog sve većeg odlaska radno sposobnog stanovništva u razvijenije zemlje Evrope, naravno da i mi ponekad, kao i druge firme, imamo poteškoća u pronalasku radne snage, ali se trudimo da učešćem u raznim vrstama projekata i formiranjem pozitivnog imidža firme taj problem svedemo na minimum - dodao je Yavuz.

Prema njegovim riječima, problemi sa kojima se inače suočavaju u svom poslovanju ili investiranju u privredu najčešće su administrativne i birokratske prirode.

- Veoma je teško za jednog investitora, kada se odluči da uloži novac i otvori fabriku ili neki poslovni objekat kako bi zaposlio ljude i samim time doprinio razvoju države, da sve 'papirološke probleme' brzo i efikasno riješi. Mi smo kroz godine poslovanja i ulaganja u BiH navikli na sve to pa se nekako trudimo da to prebrodimo, iako nekada zaista takve stvari znaju da iscrpe želju za investiranjem. Ono što bi bio moj savjet za poboljšanje poslovnog ambijenta i ono što bi sigurno neki strani investitori voljeli i što bi im značajno olakšalo i što bi ih dodatno potaklo za ulaganjem, a sve ovo govorim iz perspektive čovjeka koji je više od 30 miliona KM uložio ovdje, bilo bi formiranje industrijskih zona na kojima bi već unaprijed država obezbijedila svu potrebnu papirologiju i priključke npr. na struju, vodu, internet, kao i građevniske dozvole. Zaista nema potrebe da jedan investitor npr. na građevinsku dozvolu čeka godinu dana. To su stvari koje odbijaju strane investitore i sva ta potencijalna sredstva usmjeravaju negdje drugo gdje neće trošiti dragocijeno vrijeme i novac boreći se sa stvarima koje sam naveo - rekao je Yavuz.

Što se tiče moguće investicije u vezi proizvodnje aluminijskih profila, Yavuz je naveo da je planirano da se sve to realizuje kroz dvije do tri godine.

- Tu nam još uvijek najveći problem predstavlja što nismo našli povoljan teren gdje bismo otvorili jednu takvu fabriku. Već smo imali neke sastanke i razgovore o toj temi na području Zeničko-dobojskog kantona i sa nekim načelnicima, ali još ništa konkretno nije dogovoreno. Nadamo se da ćemo više uspjeha u tome imati u 2022. godini - rekao je Yavuz za Fenu.

Pogledajte https://drive.google.com/file/d/18tW371cE5CUYMHGP9N_ELesBhWtX6fRY/view 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

BMW počeo s gradnjom tvornice baterija za električne automobile

Kompanija Bingo u 2023. imala najveći prihod, najveću dobit i najviše zaposlenih

Alkaloid ostvario neto dobit 25,6 miliona eura i investicije 28,3 miliona eura u 2023. godini

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana