Sport     | 07.12.2021. 10:40 |

Kina se protivi američkom diplomatskom bojkotu Zimskih olimpijskih igara

FENA Internet

WASHINGTON, 7. decembra (FENA) - Kineske vlasti osudile su danas Sjedinjene Američke Države zbog najave diplomatskog bojkota Zimskih olimpijskih igara u Pekingu u februaru  naredne godine. Peking je, očekivano, uzvratio udarac SAD i javno se suprotstavio "ideološkim predrasudama" i "zlim namjerama", prenijela je francuska novinska agencija AFP.

Kina se snažno protivi bojkotu, a najavila je i snažne kontramjere. Istovremeno, Washington je također osudio "kršenje političke neutralnosti u sportu" u Kini.

"Pokušaji SAD da se miješaju u Zimske olimpijske igre u Pekingu iz ideoloških predrasuda zasnovanih na lažima i glasinama samo će otkriti njihove zlokobne namjere", rekao je novinarima glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian.

Sjedinjene Američke Države najavile su diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igara zbog kršenja ljudskih prava u Kini, javile su agencije u ponedjeljak. To je mjera koja neće uticati na učešće i olimpijske nastupe američkih sportista u Pekingu.

Oni će se normalno takmičiti u Pekingu, a SAD neće slati diplomatskog predstavnika kao odgovor na kršenje ljudskih prava, saopštila je u ponedjeljak Bijela kuća. Organizacije za ljudska prava optužuju vlasti u Pekingu za represiju Ujgura u provinciji Xinjiang i represiju u Tibetu, Hong Kongu i drugim autonomnim regijama.

Predsjednik Joe Biden rekao je prošlog mjeseca da razmišlja o diplomatskom bojkotu kada je kritički govorio o stanju ljudskih prava u Kini. U Washingtonu tvrde da su ujgurska kršenja ljudskih prava u provinciji Xinjiang "genocid nad muslimanskom manjinom".

Već nakon javno izrečene prijetnje najavom diplomatskog bojkota Igara, kinesko Ministarstvo vanjskih poslova reagovalo je vrlo negativno. Zhao Lijian je potom upozorio uključene da "prestanu pozivati ​​na bojkot Igara kako to ne bi ugrozilo kinesko-američki dijalog i saradnju o važnim pitanjima".

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom