Bosna i Hercegovina     | 07.12.2021. 13:53 |

CCI: Realizacija revizorskih preporuka u Distriktu na znatno niskoj razini

FENA Saopćenje

BRČKO, 7. prosinca (FENA) - Centri civilnih inicijativa (CCI) proveli su analizu koja pokazuje da su institucije u Brčko distriktu od 2018. do 2020. godine potrošile ukupno 974 milijuna maraka, a 92 posto tog iznosa potrošile su institucije kod kojih su uočene značajne nepravilnosti u poslovanju.

Primjetno je da u Brčkom institucije ne kontroliraju provedbu revizorskih preporuka, a zakonodavni okvir ne predviđa nikakve mjere po tom pitanju. S druge strane, institucije ne pokazuju spremnost za samostalno ispravljanje nepravilnosti i slabosti na koje im Ured ukazuje kroz izvješća o financijskoj reviziji, priopćeno je iz CCI-a.

Također dodaju da je, kao posljedica toga, realizacija revizorskih preporuka u institucijama Distrikta na znatno niskoj razini i ima negativan trend.

"Veliki broj institucija godinama dobiva mišljenje s rezervom, a kao osnova za to u izvješćima se u većini slučajeva navode iste nepravilnosti. Upravo nejasno definiran proces postupanja institucija Distrikta nakon obavljene revizije rezultira ponavljanjem identičnih nepravilnosti iz godine u godinu. Svake godine broj ponovljenih preporuka raste, što je posebno izraženo u 2020. godini gdje je ponovljeno više od 60 posto preporuka iz prethodne godine. Podaci iz revizorskih izvješća ukazuju na potrebu hitnog donošenja mjera koje bi imale za cilj poticanje realizacije revizorskih preporuka, odnosno pravodobno otklanjanje uočenih nedostataka što bi doprinijelo da se novac građana troši efikasnije i odgovornije", ističu iz CCI-a.

Najveći broj nepravilnosti istaknutih u kvalifikacijama odnosi se na zaključivanje ugovora o djelu, dodjeljivanje grantova, realizaciju tekućeg i kapitalnog proračuna, nenaplaćena potraživanja te popis imovine.

Od ukupno 28 institucija u Brčkom, njih 18 dobiva mišljenje s rezervom već tri godine uzastopno, što ukazuje na nedostatak odgovornosti kod institucija da isprave nedostatke na koje su im revizori ukazali.

Institucijama se u 2018. i 2019. godini dalo 937 preporuka od čega je potpuno realizirano samo 23,5 posto, odnosno 220 preporuka.

Iako su u skladu sa Zakonom o reviziji javne uprave i institucija u Distriktu sve revidirane institucije dužne dostaviti Uredu za reviziju program mjera otklanjanja uočenih nedostataka u roku od 30 dana od dana prijema konačnog izvješća, prema analizi za 2018. i 2019. godinu, u 19 posto slučajeva zabilježeno je nepoštivanje ovog zakona. Ni za ovo nepostupanje u skladu sa zakonom, institucije nikada do sada nisu snosile posljedice, isto kao ni za veliki broj preporuka koje godinama ostaju nerealizirane.

"Vlast i institucije bi trebale imati u vidu da revizija nije sama sebi svrha, te da im revizorska izvješća trebaju služiti kao alat kojim se može doprinijeti uspješnijem i kvalitetnijem budućem poslovanju, odnosno kojim mogu definirati pravce djelovanja u cilju osiguranja transparentnog i učinkovitog trošenja javnog novca. Mogućnost poboljšanja stanja u budućem periodu, a vezano za postupanje po revizorskim nalazima i preporukama obećava činjenica da su i nadležne institucije prepoznale ovaj problem i formirale radnu grupu za izradu upute čiji je cilj poticanje realizacije revizorskih preporuka", smatraju u CCI-u.

S tim u vezi, Centri civilnih inicijativa pozivaju novoformiranu radnu grupu da navedenom uputom predvidi mjere koje će osigurati odgovornost institucija u trošenju javnog novca tako što će institucije koje ne otklanjaju uočene nepravilnosti i ne provode revizorske preporuke biti u skladu s tim sankcionirane. Osim toga pozivaju i gradonačelnika Brčko distrikta da se uputa što prije donese kako bi bilo primjenjivo već od narednog revidiranog perioda.

Projekt "Učinkovitija javna revizija za smanjenje korupcije u Bosni i Hercegovini" provode Centri civilnih inicijativa uz financijsku podršku Švedske, a projektom se želi doprinijeti odgovornijem trošenju proračunskih sredstava i smanjenju korupcije u javnim institucijama u BiH.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Skupština Distrikta dala suglasnost na Odluku o usklađivanju plaća

U Brčkom održan seminar za šahovske sudije

U Brčkom više udruženja upriličilo 'Bajramsku svečanost'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'