Kultura     | 07.12.2021. 14:40 |

Predstavljanje ARTsee aplikacije i otvorenje izložbe radova Ferdinanda Hodlera

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. decembra (FENA) - Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine u saradnji sa Švicarskom Ambasadom u Bosni i Hercegovini, proteklih šest mjeseci pripremala je sadržaje prilagođene djeci i mladima sa razvojnim teškoćama, a koji se temelje na djelima švicarskog umjetnika Ferdinanda Hodlera.

Sadržaji namijenjeni toj grupi će se koristiti putem asistivnog oblika tehnologije – android aplikacije pod nazivom ARTsee. Aplikacija je kreirana 2019. godine sa namjerom da ciljnoj grupi omogući bolje razumijevanje umjetničkih djela putem animacije, zvuka i teksta, saopćeno je iz Umjetničke galerije Bij_H.

Ovim povodom 15. decembra bit će predstavljena i ARTsee aplikacija i otvorena izložba selektovanih Hodlerovih djela. Izložba će za posjete biti otvorena do kraja decembra i u ovom periodu će se održavati besplatne prateće aktivnosti za djecu i mlade sa razvojnim teškoćama.

Zbog globalne pandemije, koja je svakodnevnica već skoro dvije godine, ARTsee aplikaciju je moguće besplatno skinuti putem Google Play Store pod nazivom „ARTsee UGBIH“ i koristiti je u kućnom okruženju.

Do kraja godine Galerija će objaviti i novu web stranicu muzejsko-obrazovnih programa i dodatnih aktivnosti (www.artseeugbih.ba) koje realizuje za različite društvene grupe.

Omogućavajući veću pristupačnost značenjima svoje zbirke, Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine demokratizira umjetnost koju čuva ali i svoju praksu, ispunjavajući tako jednim dijelom odgovornost koju ima prema društvu kao javni muzej umjetnosti, saopćeno je.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U Umjetničkoj galeriji BiH otvorena izložba 'Gabrijel'

Međunarodni dan osoba s cerebralnom paralizom - Posjeta Umjetničkoj galeriji i Muzeju Grada Sarajeva

Promocija ARTsee aplikacije i izložba djela Ferdinanda Hodlera

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'