Bosna i Hercegovina     | 07.12.2021. 14:49 |

Zvizdić u Vašingtonu upoznao učesnike Foruma sa sigurnosnom situacijom u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. decembra (FENA) - Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić učestvovao je u Vašingtonu na 20. Parlamentarno-sigurnosnom forumu koji se održava svake godine, a čiji osnivač je Robert Pittenger, bivši član Predstavničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, navedeno je u saopćenju iz Zvizdićevog kabineta koje prenosi sektor Parlamentarne skupštine BiH za odnose s javnošću.

Tokom obraćanja na panelu o najboljim primjerima i praksama unapređenja saradnje parlamenata, Zvizdić je zahvalio kongresmenu Pittengeru za organizaciju Foruma i rekao da je svijet danas više nego ikad prije globalna zajednica i da živimo povezani na razne načine, u vrijeme četvrte industrijske revolucije i u vrijeme interneta.

- Informacija je danas najveća vrijednost, a informacije s jednog kraja svijeta na drugi kraj svijeta putuju u roku od par sekundi. To ima velike prednosti, ali nosi i određene izazove. Aktuelna pandemija koronavirusa uči nas da više ne postoje izolirane zajednice koje mogu biti izuzete od globalnih tokova. Također, dobar primjer globalnog poretka u kojem živimo je i ovaj Forum. Ovdje imamo priliku sresti ljude iz svih krajeva svijeta, sa zajedničkom namjerom unapređenja saradnje u različitim obavještajno-sigurnosnim aspektima, s fokusom na parlamentarnu saradnju. To je vrlo jaka poruka da nas različitosti ujedinjuju, a nikako razdvajaju - kazao je Zvizdić i dodao da to ukazuje da su u svijetu u kakvom danas živimo saradnja i zajedničko djelovanje neophodni.

Dodao je da to posebno važi za nacionalne parlamente.

- Kao što znamo, još od Magna Carte u Velikoj Britaniji, pa do Američke i Francuske revolucije, parlamenti predstavljaju najveći stepen suvereniteta jedne države i direktnog predstavljanja volje naroda. Bez jakih parlamenata, nema jakih demokratija. A bez jakih demokratija, nema uspješnog rješavanja izazova i problema 21. stoljeća. Neki od tih izazova su i teme pojedinih panela ovog Foruma. Sve su to izazovi koji se mogu prevazići pod uslovom da parlamenti imaju aktivnu ulogu u kvalitetnoj legislativnoj regulaciji - rekao je predsjedavajući Zvizdić.

Izrazio je uvjerenje da nacionalni parlamenti sami nisu dovoljni i da neki od ovih izazova zahtijevaju interparlamentarnu saradnju. Spomenuo je kako regulacija kriptovaluta i prijetnje internetskoj sigurnosti nisu pitanja od interesa za samo jednu državu, već pitanje za globalnu zajednicu.

Ista situacija je i s trgovinom ljudima i pranjem novca koji su oduvijek bili multilateralni problem, rekao je.

- Upravo zbog toga nam treba jača saradnja parlamenata. U tom smislu, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kojim trenutno predsjedavam, stoji na raspolaganju za razmjenu iskustava s drugim parlamentima i za zajedničko djelovanje po raznim pitanjima u budućnosti - naglasio je predsjedavajući Zvizdić.

Tokom obraćanja, on je upoznao učesnike Foruma s aktuelnom sigurnosnom situacijom u Bosni i Hercegovini, naglašavajući da je to sigurnosno pitanje za region zapadnog Balkana, jugoistočnu Evropu i naravno za Sjedinjene Američke Države.

- U Bosni i Hercegovini, ljudi različitih vjera i nacija žive zajedno gradeći društvo jednakopravnih naroda i građana zasnovano na solidarnosti i međusobnom respektu. Multietničnost je istinski kod BiH. Upravo je ta - najveća vrijednost moje domovine - a to je zajednički život jednih s drugima, izgradnja države u kojoj različite kulture, religije i politike mogu biti zajedno i predstavljati bogatstvo u različitostima - bila često napadana u dugoj historiji BiH. Najteže i s najvećim posljedicama u periodu 1992.-1995. godina, s posebnim osvrtom na genocid u Srebrenici. Poslije te krvave agresije na međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu uslijedio je Dejtonski mirovni sporazum koji je, uz ključnu ulogu Sjedinjenih Američkih Država, donio mir i stabilnost i zbog toga predstavlja najveći diplomatski uspjeh međunarodne zajednice na tlu Evrope poslije završetka hladnog rata. Nažalost, Dejtonski mirovni sporazum i njegov ključni aneks, Ustav BiH, ovih dana su ozbiljno ugroženi blokadom institucija BiH i kontinuiranim secesionističkim prijetnjama koje dolaze od funkcionera iz bh. entiteta Republika Srpska. Blokiran je rad Predsjedništva BiH, Vlade BiH i Parlamenta BiH. Provode se aktivnosti kojima se suspenduju državni zakoni, a entitetske institucije proglašavaju državnim institucijama. Jedan entitet u sastavu Bosne i Hercegovine koji se zove Republika Srpska želi da ukine državnu vojsku i formira svoju, želi da ukine Obavještajnu službu Bosne i Hercegovine i formira svoju i želi da ukine državni sud i državno tužilaštvo i formira svoje. To je, dame i gospodo, početak rušenja ustavno-pravnog sistema države BiH. Zamislite da u vašoj državi neka regija, kanton ili pokrajina, odluči da formira svoju vojsku, svoju obavještajnu službu, da izdaje svoje pasoše i tako dalje. Naravno, to je u svakoj demokratskoj državi nezamislivo, a upravo se to događa u BiH. Jer disolucija i destrukcija BiH, kao i rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, znače otvaranje Pandorine kutije ne samo u BiH nego na čitavom Balkanu, pa i u Evropi. Jer, bilo kakva 'mirna disolucija Bosne i Hercegovine' nije moguća - to znaju svi koji se ozbiljno bave pitanjem BiH i zapadnog Balkana - rekao je Zvizdić.

On je istaknuo važnost razumijevanja ozbiljnosti trenutne situacije u kojoj je BiH i čitav region zapadnog Balkana i dodao da mir i prosperitet u Bosni i Hercegovini znači mir i stabilnost na zapadnom Balkanu i u čitavoj Evropi.

- Jer nikome ne može biti u interesu da ima nestabilnost na svojim granicama, a granica između BiH i Evropske unije, na primjer, duga je 1.000 kilometara. Dakle, kompletno domaće i međunarodno pravo je na strani države BiH, na strani očuvanja njenog teritorijalnog integriteta, suvereniteta, političke nezavisnosti i međunarodnog subjektiviteta - rekao je predsjedavajući Zvizdić i pozvao prisutne da djeluju u očuvanju mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

- Potrebno je zaštiti Dejtonski sporazum i Ustav BiH, i to ne kratkoročno i ad hoc, nego je potrebno djelovati preventivno i dugoročno. Potrebno je na vrijeme prepoznati zlo i suprostaviti mu se - ne kompromisom nego sa jasnim i odlučnim otporom. U entitetu RS u Bosni i Hercegovini je trenutno na sceni vladavina i avanturizam samo jednog političara umjesto demokratije i vladavine prava. Ja sam čovjek mira i dijaloga i dijalog smatram najboljim instrumentom za postizanje rješenja, ali kako mogu ja ili bilo ko drugi objasniti građanima BiH da neko može povlačiti poteze u cilju podjele i rušenja ustavnog poretka i da neće imati nikakve političke ili pravne posljedice - upozorio je Zvizdić i naglasio da BiH mora biti u fokusu ofanzivne politike koja će promovirati demokratske vrijednosti, euroatlantske integracije i vladavinu prava.

Rekao je da trenutne antiustavne aktivnosti moraju odmah prestati jer za nekoliko mjeseci može biti kasno i dodao da je Forum pravo mjesto da se demokratski svijet upozna sa secesionističkim aktivnostima koje vode prema rušenju države BiH i mogućem novom konfliktu te da međunarodna zajednica mora prevenirati bilo kakvu eskalaciju i povratak BiH i regiona u ponovljenu erupcija nasilja.

- Na kraju, želim posebno naglasiti da nadmoćna većina građana u BiH želi da živi u miru i sigurnosti i žele u skoroj budućnosti vidjeti BiH kao članicu EU i NATO saveza. Ja se nadam da će Sjedinjene Američke Države, zajedno sa partnerima iz Evropske unije, ponovo biti lider svih pozitivnih procesa u BiH i našem regionu - rekao je na kraju obraćanja predsjedavajući Zvizdić.

Tokom Foruma, razmotrene su i druge teme o različitim vrstama aktuelnih globalnih sigurnosnih izazova.

U radu Foruma učestvovali su kongresmeni, senatori, parlamentarci iz cijelog svijeta te eksperti i predstavnici agencija neposredno angažovanih u suprotstavljanju aktuelnim globalnim sigurnosnim izazovima, navedeno je u saopćenju.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U Sarajevu Forum o analizi trendova prijetnji i rizika od oružja za masovno uništenje

Zvizdić: Nato šalje bataljon rezervnih snaga u BiH

Vodik od proizvodnje do potrošnje u industriji i prometu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta