Bosna i Hercegovina     | 07.12.2021. 18:46 |

Ambasador Kraljevine Norveške u BiH boravio u prvoj službenoj posjeti Distriktu

FENA Saopćenje

BRČKO, 7. decembra (FENA) - Gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić u utorak je u zgradi Vijećnice zajedno s glavnim koordinatorom Vlade Željkom Antićem i šefom Kabineta gradonačelnika Mujom Hadžićem primio u prvoj službenoj posjeti Distriktu ambasadora Kraljevine Norveške u BiH Oleva Reinertsena.

Gradonačelnik je ambasadoru zaželio dobrodošlicu te ga upoznao s trenutnom političkom i ekonomskom situacijom u Distriktu, značajnim infrastrukturnim projektima, kao i dosadašnjim poslovnim razmjenama između Norveške i ove lokalne zajednice.

U toku razgovora gradonačelnik je izrazio očekivanja da će ta saradnja biti i nastavljena.

Ambasador Reinersten zahvalio je gradonačelniku na prijemu te izrazio uvjerenje da će Norveška nastaviti saradnju s BiH kao i Distriktom i da će uvijek biti spremna za razgovore.

Također je upoznao gradonačelnika i o idejama i prijedlozima za moguća investiranja te najavio posjetu norveške delegacije.

Današnjem sastanku prisustvovala je i Siri Andersen, zamjenica ambasadora Kraljevine Norveške u BiH.

Iz Vlade Distrikta podsjećaju kako je Norveška narodna pomoć na prostoru Brčkog u periodu od 2004. godine od minsko- eksplozivnih sredstava oslobodila oko 8 miliona kvadratnih metara zemljišta.

 Sredinom oktobra 2021. godine otvoren je još jedan projekt Brčko Sjever površine milion i 33.000 metara kvadratnih, čiji je izvođač Norveška narodna pomoć iz Sarajeva. Sredstva su obezbijeđena od strane ambasade Norveške i Švicarske u BiH i projekt bi trebao biti završen do proljeća iduće godine, a obuhvata četiri brčanske mjesne zajednice Marković Polje, Laništa, Donji Vukšić i Grbavica, stoji u saopćenju.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK posjetili kompaniju 'Emka-Bosnia'

Skupština Distrikta dala suglasnost na Odluku o usklađivanju plaća

U Brčkom održan seminar za šahovske sudije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'