Svijet     | 08.12.2021. 09:52 |

Biden upozorio Putina na sankcije, pomoć Ukrajini ako Rusija izvrši invaziju

FENA Internet

WASHINGTON/MOSKVA, 7. decembra (FENA) – Američki predsjednik Joe Biden upozorio je u utorak ruskog predsjednika Vladimira Putina da će Zapad nametnuti "snažne ekonomske i druge mjere" Rusiji ako napadne Ukrajinu, dok je Putin tražio garanciju da se NATO neće širiti dalje na istok.

Dvojica čelnika održala su virtualni razgovor o Ukrajini i drugim sporovima u videopozivu koji je trajao dva sata na kojima su također razgovarali i o rusko-američkim odnosima koji su pali na najnižu tačku od kraja Hladnog rata prije više od tri desetljeća, dok Rusija okuplja desetke hiljada trupa na granici Ukrajine.

Putin je odgovorio na upozorenje zahtjevom za pouzdanom, pravno obavezujućom garancijom protiv širenja NATO-a na istok i požalio se na pokušaje NATO-a da "razvije ukrajinski teritorij", saopćio je Kremlj, javlja Reuters. 

Bijela kuća je rekla da Biden nije dao nikakvu garanciju za ograničavanje širenja NATO-a u odnosu na Ukrajinu.

- Jasno i izravno ću vam reći da nije napravio takve obveze ili ustupke. On ostaje pri tvrdnji da bi zemlje trebale imati mogućnost slobodno birati s kim će se udruživati - rekao je novinarima Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

Nije zabilježen nikakav napredak, ali su se obje strane složile nastaviti komunikaciju, razvoj koji bi mogao smanjiti globalne napetosti.  

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Ruski projektili i dronovi oštetili elektrane u centralnoj i zapadnoj Ukrajini

Kremlj - Rusija nije uključena u bilo kakve razgovore o mirovnim inicijativama u Ukrajini

Rusija tvrdi da su napadači na koncertnu dvoranu kod Moskve povezani s 'ukrajinskim nacionalistima'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom