Svijet     | 21.02.2022. 13:11 |

Jenjava požar na brodu s oko 4.000 luksuznih automobila kod obale Azorskih otoka

FENA Internet, Foto/ Twitter

LISABON, 21. februara (FENA) – Vatra koja se proširila teretnim brodom koji je prevozio hiljade luksuznih automobila i koji pluta kod obale portugalskih Azorskih otoka, izgubila je na intenzitetu, vjerovatno i zato što je malo toga ostalo da bi moglo da gori, saopćio je lučki zvaničnik u ponedjeljak.

Brod Felicity Ace, koji je prevozio oko 4.000 vozila među kojima su bili Porschei, Audiji i and Bentleyi, od kojih neki s litijsko-jonskim baterijama, zahvatio je požar usred Atlantika u srijedu.

Još 22 člana posade koji su se zatekli na palubi kada je vatra izbila, evakuirano je istog dana.

- Vatra se povukla u posljednjim satima - izjavio je João Mendes Cabeças, kapetan u najbližoj luci na Azorskim otocima, Faial, za novinsku agenciju Lusa, dodajući da je vjerovatno ostalo veoma malo zapaljivog materijala da gori.

Cabeças je kazao Reutersu tokom vikenda da su litijsko-jonske baterije “držale vatru u životu”, dodajući kako je specijalistička oprema potrebna za njeno suzbijanje. Još nije jasno da li su baterije izazvale vatru.

Također je kazao da se vatra približila brodskim rezervoarima s gorivom.
- Zabrinuti smo zagađenjem zbog velikih količina goriva u brodu i automobilskih baterija, ali do sada nema izvora zagađenja – izjavio je Cabeças za Lusu.

-Dok intenzitet vatre slabi, vatrogasni timovi i tehničari mogli bi biti u stanju da se ukrcaju na plovilo kako bi pripremili njegovu vuču do Evrope ili do Bahama, kazao je Cabeças.

Volkswagen, koji je vlasnik brendova automobila s broda, nije mogao potvrditi ukupan broj automobila na brodu, i saopćio je u petak da čeka na nove informacije.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Muškarac se polio benzinom i samozapalio na Markovom trgu

Tužiteljstvo BiH - Na području Broda ekshumirani posmrtni ostaci dvije osobe

Potonuo brod kod Trogira, putnici bez ozljeda

Promo

Nevjerovatan uspjeh uz EURO 2024: Korisnici Telemacha pratili statistiku utakmica putem EON Sport Mode Widgeta čak 4,6 puta više nego ranije

Apple MacBook laptopi u m:tel ponudi

M:tel: m:go aplikacija - vaš savršeni mobilni asistent i na putovanjima