Kultura     | 22.05.2022. 11:58 |

Tri koncerta studenata Muzičke akademije UNSA u sklopu Majskih muzičkih svečanosti

FENA Saopćenje, Foto/ Almir Razić

SARAJEVO, 22. maja (FENA) - Program ovogodišnjih Majskih muzičkih svečanosti uključuje tri studentska koncerta koja će biti priređena s ciljem afirmacije rada studenata svih odsjeka Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu. Njihovo prvo festivalsko predstavljanje bit će upriličeno u ponedjeljak, 23. maja u 19.00 sati, u Koncertnoj sali "Cvjetko Rihtman". 

Koncert će otvoriti klarinetisti Armin Smriko i Ajla Prnjavorac te pijanista Bakir Samardžić koji će izvesti Koncertni komad za dva klarineta i klavir br. 2, op. 114 Felixa Mendelssohna. Nastup ovog trija pripreman je pod mentorstvom doc. mr. Asima Gadže, saopćeno je iz MAS UNSA. 

Pijanistica Iman Jahić, studentica u klasi prof. mr. Višnje Bakalar, interpretirat će Fantazije op. 116 Johannesa Brahmsa, nakon čega će nastupiti Ivan Milošević, student viole u klasi red. prof. Pavela Kandruševića, koji će uz klavirsku pratnju umjetničke saradnice mr. Adele Šabić svirati stav Rapsodie iz Svite Hébraïque za violu i klavir Ernesta Blocha.  

Tom prilikom predstavit će se i studenti harmonike u klasi prof. dr. Belme Šarančić koji će kao kvintet u sastavu Azmir Halilović, Ivor Javor-Korjenić, Iris Granulo, Safet Tahirović i Emil Pilica interpretirati Rondo Capriccioso Vladisalva Zolotariova, a akordeonista Ivor Javor-Korjenić će samostalno izvesti djelo Woodspirit Staffana Mossenmarka.

Emil Monić, student trube u klasi doc. mr. Admira Vrače, nastupit će uz klavirsku pratnju umjetničke saradnice mr. Amile Čengić i izvesti Koncert za trubu i orkestar u As duru Alexandera Arutuniana.

Ulaz na koncert je slobodan. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Korizmenim koncertima Ansambl Lado obilježava 75. godišnjicu umjetničkog rada

Klavirski duo Trevisan i Zaccaria na Muzičkoj akademiji UNSA 20. aprila

Muzička akademija UNSA - Održana prva bh. izvedba kompozicije "Vexations" Erika Satiea

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo