Ekonomija     | 11.06.2022. 11:37 |

Tri žene za 14 dana preći će 327 kilometara dugu Bijelu stazu Via Dinarice

FENA Hana Imamović, Foto: Jadran Čilić/PD Željezničar

SARAJEVO, 11. juna (FENA) - Tri odvažne žene Elma Kablar iz Bosne i Hercegovine, Zoe Hamel iz Francuske i Josephine Mintel iz Sjedinjenih Američkih Država krenut će sljedeće sedmice na jedinstveni poduhvat prelaska Bijele staze Via Dinarice.

Njih tri će tokom dvije sedmice tehnikom fast hikinga preći cijelu Bijelu stazu u dužini od 327 kilometara, počevši od istočne granice BiH prema Crnoj Gori i krećući se ka zapadnoj granici s Hrvatskom.

Cilj ovog poduhvata je upoznavanje s rutom i promocija Bijele staze Via Dinarice kao i lokalnih zajednica kuda ona prolazi kako bi se inspirisali bh. građani i turisti da koriste ovu stazu za outdoor aktivnosti.

Trkačice se vode principima "leave no trace" (ne ostavljaj tragove) i "manje je više" (#reduce #reuse #recycle) te tako minimizirati negativan utjecaj na stazu i prirodu kojom prolaze.

Posebnost ovog poduhvata je u tome da mu se svako može pridružiti. Za ovaj put, predviđa se da će se na različitim dijelovima staze pridružiti grupe bh. žena i ljubitelja prirode u trajanju jednog do tri dana.

Svaka osoba koja izrazi interesiranje za učešće će biti procijenjena kako bi se osiguralo da poduhvat ne bude iznad njenih/njegovih fizičkih mogućnosti. Za svakog potencijalnog učesnika bit će neophodna odgovarajuća odjeća, obuća i zalihe vode koje sam osigurava.

- U BiH žene još žive u patrijarhalnom društvu gdje ih često uče da nisu sposobne, posebno u sportu. Kada žena postigne neki uspjeh u sportu ona dobija puno manje medijske, pa i sponzorske pažnje od muškaraca. Našim poduhvatom želimo ohrabriti žene da vjeruju u sebe i da se počnu baviti sportskim aktivnostima na otvorenom, poput fast hikinga - kaže jedna od nositeljica projekta Elma Kablar.

Predsjednik Terra Dinarice, organizacije koja je trasirala i razvija Via Dinaricu i koja je vlasnik VD znaka, Zehrudin Isaković kaže za Fenu da mu je vrlo drago da su se tri osviještene žene, s velikim outdoor iskustvom i koje vole prirodu, odlučile proći bosanskohercegovačkim dijelom Via Dinarice.

- One će tokom svoga puta, proći stazama na našim najizazovnijim planinama, umit će se u najljepšim jezerima, steći nezaboravna iskustva sa ljudima koji žive na Via Dinarici. Mi ćemo ih ugostiti na našim VD hubovima i biti u kontaktu sve vrijeme. Želimo im dobro vrijeme i dobru zabavu - naglasio je Isaković.

Nakon fast hiking poduhvata u junu, nositeljice projekta planiraju da provedu radionice i treninge za žene u Bosni i Hercegovini, s ciljem da ih obuče i pripreme za fast hiking cijelom stazom u nekoliko etapa, kako bi u ovom poduhvatu naredne godine učestvovao mnogo veći broj žena.

Nositeljice Projekta također planiraju saradnju sa školama i univerzitetima, posebno UWC Mostar, Univerzitetima u Mostaru i Sarajevu, kako bi podučavale o trčanju, trail trčanju i fast hikingu, inspirirale mlade da se aktiviraju i istražuju prirodne ljepote Bosne i Hercegovine, te ohrabrile ih da organiziraju prilagođene fast hiking aktivnosti.

Organizator projekta je sportsko udruženje Modern Escape Europe koje je posvećeno djelovanju u oblasti sporta, ekologije, turizma, organiziranja takmičenja i sportskih aktivnosti, kao i afirmaciji trail trčanja, planinarenja, zdravih životnih navika i trčanja kao sporta u Bosni i Hercegovini, Evropi i svijetu.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Predstavljen projekat proširenja Zelene staze Via Dinarice

Mladi zaljubljenici u prirodu obišli vrhove planine Visočice na Via Dinarici

Tri žene prešle gotovo 330 kilometara dugu Bijelu stazu Via Dinarice BiH

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije