Bosna i Hercegovina     | 04.07.2022. 15:46 |

Doznačavanje sredstava Federalnom zavodu PIO za pomoć penzionerima Tuzlanskog kantona

FENA Saopćenje, Foto/ Vlada TK

TUZLA, 4. jula (FENA) - Nešto više od 3,5 miliona KM za pomoć penzionerima s područja Tuzlanskog kantona, sutra će biti doznačeno Federalnom zavodu PIO/MIO, dogovoreno je na sastanku premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića i ministra finansija Suada Mustajbašića.

Radi se o finalnoj realizaciji Sporazuma Vlade Tuzlanskog kantona i Zavoda, a u vezi sa isplatom jednokratne pomoći penzionerima sa najnižim penzijama u Tuzlanskom kantonu. Ta pomoć, u iznosu od po 100 KM, osigurana je za ukupno 35.466 penzionera koji primaju lične ili porodične penzije i čija ukupna penzijska primanja ne prelaze iznos od 410,08 KM.

- Taj sporazum je jedna od mjera iz ekspozea odnosno mjera iz sporazuma koalicione većine koja se odnosi na jednokratnu pomoć penzionerima sa najnižom penzijom. Iako je rok za implementaciju te mjere 1. septembar, da  bismo omogućili što skoriju implementaciju tih sredstava, Vlada Tuzlanskog kantona doznačit će sutra Federalnom zavodu 3.546.600 KM, a da bi i Zavod imao dovoljno vremena da provede ostalu proceduru do isplate redovne penzije za juli ove godine - kazao je premijer Halilagić.

- Obavezali smo se da penzionerima pomognemo u ovom teškom vremenu i Ministarstvo finansija je osiguralo sredstva za transfer - kazao je ministar Mustajbašić, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje TK.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Zuko: Prijevremeno povoljnije penzionisanje i povoljniji obračun penzija za žene rodilje  

Tuzlanski kanton - Svim osnovcima osigurani besplatni udžbenici

Na području Hercegovačko-neretvanskog i Tuzlanskog kantona izvršena 72 inspekcijska nadzora

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'