Kultura     | 21.09.2022. 12:47 |

Balet Fest otvara izložba 'Veliki format' posvećena Minki Kamberović

FENA Nermina Omerbegović, Foto: Arhiva

SARAJEVO, 21.septembra (FENA) – Balet Fest Sarajevo bit će otvoren u četvrtak, 22. septembra u Galeriji Novi hram izložbom "Veliki format" autorice Edine Papo, posvećenom prvakinji Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo Emini Minki Kamberović. 

Papo je na današnjoj konferenciji za medije istakla da se izložbom "Veliki format" odaje počast velikanima bh. baletne umjetnosti, te da joj je posebno drago što će ove godine izložba biti posvećena primabalerini, pedagogu Emini Minki Kamberović, za koju su kritičari govorili da se takav talenat rađa jednom u 100 godina, koja je nakon povrede uspješno ostala u baletu kao baletni pedagog.

- Velika je odgovornost predstaviti prvakinju baleta Narodnog pozorišta Sarajevo. Emina Minka Kamberović je dio ne samo historije bosanskohercegovačkog teatra, već i evropskog teatra. Nenadmašna u svim vodećim ulogama klasičnog baleta i modernog plesa - kazala je Papo.

Ona je također navela da su svi arhivi devastirani početkom agresije te da je bilo pravo čudo postaviti analitički ovu izložbu, za koju se, kako je navela, služila dokumentacijom Narodnog pozorišta Sarajevo i ličnim arhivom.

Emina Minka Kamberović bila je lirska belerina, jedna od najznačajnijih primabalerina Narodnog pozorišta Sarajevo, nositeljica reprezntativnih rola.

Narednog dana nakon otvaranja izložbe, u petak, 23. septembra, u foajeu Narodnog pozorišta Sarajevo biće otvorena i postavka "Nadahunće" autora Adreia Damiana, mladog umjetnika porijeklom iz Sarajeva koji živi u Rumuniji.

Adreia Damian je grafički dizajner i ilustator koji se bavi plakatom kao umjetničkom formom, što će biti predstavljeno na ovoj izložbi , na kojoj će autor prezentirati svoje nadahnuće pokretom.

Na programu ovogodišnjeg Balet Festa su i predstava "Životinjska farma" autora Georgea Orwella rađena na muziku Irene Popović-Dragović. Koncepciju predstave i koreografiju potpisuje Miloš Isailović, a izvode je umjetnici Bitef Dance Company iz Srbije. Tu je i balet "Žetva" na muziku Borisa Papandopuloa, u koreografiji i režiji Edine Papo, te cross-genre pozorišna predstava "Ana Karenjina 2: Hoću ljubav, a ljubavi nema" autora i reditelja Karla Hubaka Zagrebačkog plesnog centra iz Hrvatske.

Balet Fest Sarajevo trajat će do 1. oktobra

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Balet Fest - Večeras predstava 'Gospođice iz Avinjona' u režiji i koreografiji Olge Pango

U Bošnjačkom institutu večeras konferencija 'Balet i kostim'

Balet Fest Sarajevo - Večeras plesni traktat o herojstvu 'Skenderbeg' Bitef Dance Company

Promo

IPhone 15 od danas u M:telovoj ponudi

Voda Oaza ohrabruje žene u borbi protiv raka dojke

ProCredit Bank proširuje mrežu: Poslovna jedinica u Jelahu otvara se 4. listopada