Kultura     | 26.09.2022. 13:56 |

Na programu Balet Festa 'Ana Karenjina 2: Hoću ljubav a ljubavi nema'

FENA Nermina Omerbegović,

SARAJEVO, 26. septembra (FENA) - Predstava "Ana Karenjina 2: Hoću ljubav a ljubavi nema" Zagrebačkog plesnog centra biće izvedena večeras u Narodnom pozorištu Sarajevo u okviru Balet Festa.

Autor i reditelj predstave Karlo Hubak inspirisan romanom Lava Tolstoja stvorio je predstavu koja je spoj koncerta klasične muzike, savremenog plesa i stand-upovske ispovijesti uz muziku Sergeja Rahmanjinova. Koreografiju potpisuje Gendis Putri Kartini.

- Iznenađen sam pozivom direktorice Balet Festa Edine Papo jer je naša predstava daleko od baleta, ali očito su na ovom festivalu interesovanja široka. Čitava predstava inspiraciju crpi iz romana "Ana Karenjina" i Tolstojeve misli. Predstava je ujedno i koncert klasične muzike i predstava savremenog plesa, a ima i neke priče u njoj. Miks je žanrova - kazao je na današnjoj konferenciji za medije Hubak.

Hubak je istaknuo da je Tolstoj pisac koji se u romanu "Ana Karenjina" koncentrirao na prirodu muško-ženskih odnosa.

- Muzika Rahmanjinova je čista emocionalnost, čista čežnja, non stop neka čežnja.. Ne znamo točno za čime, ali ni on nije vjerovatno znao za čim čezne - kazao je Hubak, komentarišući izbor Rahmanjinova i njegovih djela za izvedbu predstave

Koreografkinja Gendis Putri Kartini istakla je da su u predstavi krenuli od jako osobnih priča, situacija koje se vežu za ljubavnu problematiku te iz toga stvarali materijal.

- Svaka moja plesna točka je neko moje osobno izražavanje nekog stanja, sjećanja. Nešto što me veže za tematiku - navela je Katrini.

Edina Papo istaknula je da se u Balet Festu raduju ovakvim predstavama, "ljudima koji na drugačiji način propituju tjelesnost, pokret i klasičnu muziku".

Ona je također ustvrdila da se ovom predstavom na drugačiji način čita velika svjetska literatura kao što je "Ana Karanjina".

U okviru Balet Festa danas i 1. oktobra održavat će se radionice savremenog plesa 'Flying Into Gravity Skills' za djecu školskog uzrasta, kao i za profesionalce. Radionicu vodi plesač, koreograf i umjetnik savremenih plesačkih tehnika Cruz Isael Mata.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Balet Fest - Večeras predstava 'Gospođice iz Avinjona' u režiji i koreografiji Olge Pango

U Bošnjačkom institutu večeras konferencija 'Balet i kostim'

Balet Fest Sarajevo - Večeras plesni traktat o herojstvu 'Skenderbeg' Bitef Dance Company

Promo

IPhone 15 od danas u M:telovoj ponudi

Voda Oaza ohrabruje žene u borbi protiv raka dojke

ProCredit Bank proširuje mrežu: Poslovna jedinica u Jelahu otvara se 4. listopada