Sport     | 30.10.2022. 18:52 |

Završeno EP do 23 godine, Džudo savez BiH najbolji organizator svih evropskih takmičenja u 2022. godini

FENA Saopćenje, Foto/ Judo savez BiH

SARAJEVO, 30. oktobra (FENA) - Posljednji dan Evropskog prvenstva u džudu do 23 godine, koje je u petak počelo u Sarajevu, Evropska džudo unija (EJU) iskoristila je kao priliku da Džudo savezu Bosne i Hercegovine uruči priznanje za najboljeg tehničkog organizatora svih evropskih takmičanja u 2022. godini.

Priznanja "Najbolji od najboljih" koje je predsjednik EJU-a Laszlo Toth uručio prvom čovjeku bh. saveza Branislavu Crnogorcu i ministru kulture i sporta Kantona Sarajevo Samiru Avdiću, samo su potvrda mišljenja brojnih čelnika krovne evropske i svjetske džudo federacije izrečenih nakon završetka ovogodišnjih takmičenja čiji je tehnički organizator bio Džudo savez Bosne i Hercegovine, a koji je bilo ukupno pet u ovoj kalendarskoj godini.

Uz danas okončano EP do 23 godine, Džudo savez BiH je ove godine organizovao dva Europa kupa (senori i juniori), Europa Opena te je bio domaćin Svjetskog prvenstva za kadete, koje je proglašeno kao najbolje ikad organizovano u ovoj uzrasnoj kategoriji.

- Iako se ovo priznanje EJU-a odnosi isključivo na 2022. godinu, s pravom možemo reći da je ono plod našeg rada u posljednjih skoro 20 godina - rekao je Branislav Crnogorac, predsjednik Džudo saveza BiH.

- Prvo evropsko takmičenje organizovali smo davne 2003. godine, a od tada do danas bili smo domaći dva svjetska, sedam evropskih šampionata i 20-ak evropskih kupova u raznim uzrasnim kategorijama - dodao je.

Posljednji takmičarski dan Evropskog džudo prvenstva do 23 obilježili su reprezentativci Turske koji su do zlata stigli pobjedom nad Njemačkom. Upravo su turski džudisti i džudistkinje bili nepremostiva prepreka za nacionalni tim BiH u osmini finala timskog mješovitog takmičenja.

Bronzane medalje u timskom dijelu takmičenja na kontinentalnom šampionatu osvojile su selekcije Mađarske i Gruzije. Mađari su u borbama za treće mjesto porazili Ukrajinu, dok je Gruzija bila bolja od reprezentacije Francuske.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Judo klub Borsa najuspješniji klub na prvenstvu Judo saveza HB

Dva zlata na Afrika openu za džudo tim BiH

Korina Džidić iz Borse osvojila broncu na Europskom kupu Italije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'