Kultura     | 20.12.2022. 13:41 |

Na četvrtom Sarajevo festu predstave 'Gospođica Julija' i 'Tri zime'

FENA Sanda Hrkić, Foto: Foto: FENA

SARAJEVO, 20. decembra (FENA) - U okviru četvrtog Sarajevo Festa ‘Umjetnost i politika’ East West centra Sarajevo, najavljeno je gostovanje Madleniaum teatra iz Beograda sa dramskom predstavom ‘Gospođica Julija’ te gostovanje dramske predstave ‘Tri zime’ redateljice Jasne Đuričić.

 

Direktorica Drame Madlenianum teatra Ana Zdravković Radivojević kaže na današnjoj konferenciji za medije da je predstava ‘Gospođica Julija’ po svom konceptu namijenjena regionu. Nju raduje izvođenje u Sarajevu, a ne sumnja da će predstavu jednako dobro prihvatiti i ovdašnja publika. Kaže da veoma cijene tu predstavu i nadaju se da će dugo biti izvođena na domaćoj sceni, ali i festivalima. Istaknula je saradnju sa glumcima kao i kvalitetu rada sa Harisom Pašovićem, koji je reditelj predstave 'Gospođica Julija'. 

Ana Rudakijević, koja tumači ulogu gospođice Julije, naglašava da je predstava na jednostavan način približena današnjem trenutku. Adaptirana je da se dešava u Sloveniji, a glumci kao mladi ljudi lako se poistovjećuju sa likovima koje tumače. Kako je kazala, priča je to o klasnim i socijalnim razlikama, ali nije izgubila ljudski momenat. Srž same priče su muško-ženski odnosi, emocionalni i seksualni.

Za glumca Strahinju Blažića, koji igra ulogu Žana, to je zahtjevna predstava a i proces je bio isti takav. Dosta se, kaže, potrošio - fizički, psihički i emocionalno i smatra da je to dobro.

Glumci Tamara Šustić i Nikola Knežević igraju i u predstavi ‘Tri zime’, koja je nastala kao diplomski rad studenata glume, u klasi profesorice Jasne Đuričić. Pozitivni su njihovi utisci o obje predstave, a čast i zadovoljstvo osjećaju zbog prilike koja im je pružena.

Predstava ‘Tri zime’ predstavlja priču koja prati istoriju jedne zagrebačke porodice u tri ključna historijska trenutka (1945., 1990. i 2011. kad Hrvatska ulazi u EU) gdje svaka od tih godina donosi važne prekretnice koje utječu na sudbinu ne samo junaka te priče, već i na čitavu istoriju bivše Jugoslavije. Ta predstava, kako je istaknuto, priča je i o tome kako se generacijski, način, mišljenja i vrijednosti, mijenjaju - vremenom opadaju. Dugo su, kažu, radili na toj predstavi.     

Direktor East West centra Sarajevo Haris Pašović naglašava mladu generaciju izvanrednih glumaca iz Srbije koji igraju u tim predstave te kaže da je bilo lijepo raditi sa njima.

Predstava ‘Gospođica Julija’ bit će izvedena večeras u Narodnom pozorištu Sarajevo, a predstava ‘Tri zime’ 21. decembra u SARTR-u.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Sedam komedija na ovogodišnjem festivalu 'Mostarska liska'

Predstave u ožujku u novom ruhu Narodnog pozorišta u Mostaru

Dvije zanimljive predstave na repertoaru HNK Mostar

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana