Ekonomija     | 28.12.2022. 08:39 |

Dionice Applea i Tesle u padu zbog problema s opskrbom

FENA Internet, Foto/ FENA

LOS ANGELES, 28. decembra (FENA) – Dionice Applea i Tesle pale su uslijed rastuće zabrinutosti zbog kašnjenja u njihovim proizvodnim linijama u Kini. 

Dionice Applea pale su na najnižu tačku od juna 2021. dok su dionice Tesle pale za 73 posto u odnosu na rekordnu razinu u novembru 2021, javlja BBC.

Obje kompanije se bore da održe proizvodnju u Kini gdje je situacija otežana zbog Covid ograničenja i pravila karantina koje su kineske vlasti uvele još od početka pandemije.

Sada se suočavaju s nedostatkom osoblja dok se Kina bori s najnovijim Covid valom nakon ukidanja ograničenja koja su bila na snazi tri godine.

Globalni ulagači oprezni su uoči dodatnih povećanja kamatnih stopa, globalnog ekonomskog usporavanja i rata u Ukrajini.

Appleov dobavljač Foxconn saopćio je da su njegovi prihodi u novembru pali za 11 posto u usporedbi s istim mjesecom 2021., nakon nemira i demonstracija koje su izbile zbog Covid pravila u njegovoj fabrici u Zhangzhou poznatoj kao "iPhone City".

Medijski izvještaji pokazuju da je i Teslin proizvodni pogon u Šangaju smanjio proizvodnju zbog sve većeg porasta novih infekcija u Kini. Kompanija je odbila komentarisati ove navode.

Analitičari su mišljenja da je razlog slabe prodaje činjenica da je Tesla ponudila popuste i kineskim i sjevernoameričkim kupcima.

Ulagači su također izrazili zabrinutost u vezi sa Teslinim izvršnim direktorom Elonom Muskom, koji je više puta dospio na kontroverzne naslovnice.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Apple odustaje od planova za električni automobil

Jeff Bezos prodao dionice Amazona vrijedne dvije milijarde dolara

Sud u Delawareu poništio Muskov 'nedokučiv' paket odštete od 56 milijardi dolara

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo