Kultura     | 31.01.2023. 12:23 |

Program 'Suočavanje s prošlošću' online u BiH i u kinu Meeting Point u Sarajevu

FENA Saopćenje, Foto/ Saopćenje

SARAJEVO, 31. januara (FENA) - Filmski program pod nazivom “Suočavanje s prošlošću / sadašnjošću”, u organizaciji Sarajevo Film Festivala i u saradnji sa Friderich Ebert Stiftung fondacijom bit će održan od  10. do 16. februara, saopćila je press služba Sarajevo Film Festivala.

Program će biti održan u kinu Meeting Point u Sarajevu, a program će biti dostupan online gledateljima u cijeloj BiH i zemljama regije na OnDemand platformi kina Meeting Point, Ondemand.kinomeetingpoint.ba. Program je besplatan.

Tu će se naći višestruko nagrađivani filmovi, od kojih su neki bili i na prethodnim izdanja Sarajevo Film Festivala, u programu “Suočavanje s prošlošću” ili “Dan ljudskih prava”. U programu su filmovi “Nelly i Nadine” Magnusa Gerttena, “Gdje je Ana Frank?” Arija Folmana, “Rođena u Evinu” Maryam Zaree, “Slučaj nove veličine” Anne Shishove, “Okreni se ka Suncu” Alione van der Horst, “Sveti pauk” Alija Abbasija i “Žica” Tihe Gudac.

U saopćenju se navodi da se  programom želi  pokrenuti dijalog o temama iz prošlosti i aktuelnim događajima kroz moderirane filmske projekcije, koji će kroz bolne ali i nostalgične priče, dokumentaciju i uspomene, različite aspekte prošlih i aktuelnih događanja, rasvijetliti te događaje iz različitih perspektiva. Ovaj program doprinosi ispunjenju najplemenitijeg zadatka filma, a to je otvaranje puta ka pravoj empatiji i istinskoj izgradnji mira.

U sklopu programa će biti održani razgovori s autorima filmova, saopćeno je.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Film 'Stric' za početak Zimskog izdanja online festivala Mreže festivala Jadranske regije

Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije od 20. do 29. januara

Od 26. oktobra u kinima u BiH 'Ekskurzija' rediteljice Une Gunjak, bh. kandidat za Oscara

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta