Ekonomija     | 31.01.2023. 16:09 |

Košarac i Sattler o aktuelnim političkim i ekonomskim temama

FENA Saopćenje, Foto/ MVTEO BIH

SARAJEVO, 31. januara (FENA) - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu sa šefom Delegacije i specijalnim predstavnikom Evropske unije (EU) u BiH, ambasadorom Johannom Sattlerom o aktuelnim političkim i ekonomskim prilikama.

Sagovornici su kao pozitivan signal ocijenili najavu novih struktura vlasti da će podržati strateške energetske i infrastrukturne projekte u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, budući da je njihova realizacija značajna za sve građane, privrednu zajednicu, te ukupni ekonomski razvoj i napredak.

Tema današenjg sastanka bile su i obaveze BiH iz Drugog i Trećeg energetskog paketa, uvažavajući činjenicu da je Ministarski savjet Energetske zajednice usvojio i uslove iz Trećeg energetskog paketa.

Ministar Košarac informisao je ambasadora Satlera da postoji visok nivo koordinacije i saradnje sa nadležnim ministarstvima iz RS i FBiH, budući da je oblast energetike u primarnoj ustavnoj nadležnosti entiteta.

- Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH je, u saradnji sa resornim entitetskim ministarstvima, kreiralo odluku o kvalitetu tečnih naftnih goriva. Naš prijedlog dobio je podršku i Energetske zajednice. Odluku smo uputili na Savjet ministara BiH i uskoro očekujemo njeno usvajanje, budući da je to uslov za članstvo BiH u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji - istakao je ministar Košarac.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o usvajanju zakona o regulatoru električne energije i prirodnog gasa, prenosu i tržištu električne energije u BiH.

Ministar Košarac naglasio je da je RS u legislativnom smislu ispunila preporuke Energetske zajednice, te da se očekuje da i FBiH u što skorijem periodu postupi na isti način.

- Važno je napomenuti da u značajnoj mjeri imamo usaglašen tekst ovog zakona iz Trećeg energetskog paketa. U narednom periodu ćemo zajedno sa entitetskim vladama razmotriti otovrena pitanja. Kada zakonska rješenja iz Trećeg energetskog paketa budu u potpunosti usaglašena sa resornim entitetskim institucijama, spremni smo da ih predložimo Savjetu ministara BiH' - rekao je ministar Košarac.

On je također informisao ambasadora Satlera da ne postoji politička saglasnost o donošenju zakon o uslugama na nivou BiH, te da je kao alternativno rješenje moguće raditi na izmjenama Zakona o spoljnotrgovinskoj politici BiH.

Košarac i Satler razgovarali su i o problematici izgradnje odlagališta za radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo na Trgovskoj gori.

Košarac je zatražio aktivniji angažman Delegacije EU u rješavanju ovog pitanja.

- Uvažavajući zaključke Predsjedništva BiH i Savjeta ministara BiH, naše trajno opredjeljenje je da provodimo aktivnosti na onemogućavanju izgradnje spornog odlagališta. Stoga nam je potrebna pomoć Delegacije EU da sa Hrvatskom i Slovenijom, kao zemljama članicama EU, otvorimo diskusiju o tome da li je moguće tražiti novu lokaciju za izgradnju odlagališta - poručio je Košarac, saopćeno je iz MVTEO BiH.

(FENA) D. Ć.

Vezane vijesti

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana