Svijet     | 31.01.2023. 21:10 |

SAD optužuje Rusiju za kršenje ugovora o novom START--u

FENA Internet, Foto/ State Department

WASHINGTON, 31. januara (FENA) - Sjedinjene Države u utorak su optužile Rusiju za kršenje ugovora o novom START-u, posljednjeg glavnog stuba posthladnoratovske kontrole nuklearnog naoružanja između dviju zemalja, navodeći da Moskva odbija da dozvoli inspekcijske aktivnosti na svojoj teritoriji.

Ugovor je stupio na snagu 2011. i produžen je 2021. na još pet godina. Time se ograničava broj strateških nuklearnih bojevih glava koje Sjedinjene Države i Rusija mogu rasporediti, kao i raspoređivanje raketa i bombardera na kopnu i podmornicama za njihovo isporuku.

Dvije zemlje, koje su tokom Hladnog rata bile ograničene spletom sporazuma o kontroli naoružanja, još uvijek zajedno imaju oko 90 posto svjetskih nuklearnih bojevih glava.

Washington je želio očuvati sporazum, ali veze s Moskvom su najteže u posljednjih nekoliko decenija zbog ruske invazije na Ukrajinu, zbog čega bi se mogao zakomplicirati pokušaji administracije američkog predsjednika Joea Bidena da održi i postigne naknadni sporazum.

- Rusko odbijanje da omogući inspekcijske aktivnosti sprečava Sjedinjene Države da ostvare važna prava prema sporazumu i ugrožava održivost američko-ruske kontrole nuklearnog naoružanja - navodi portparol State Departmenta u komentarima poslanim putem e-maila.

Moskva je u augustu obustavila saradnju s inspekcijama prema sporazumu, okrivljujući ograničenja putovanja koja su uveli Washington i njegovi saveznici nakon što su ruske snage napale susjednu Ukrajinu u februaru prošle godine, ali je saopćila da je i dalje posvećena poštivanju odredbi sporazuma.

Portparol State Departmenta je dodao da Rusija ima "jasan put" za povratak poštovanju dopuštajući inspekcijske aktivnosti, te da Washington ostaje spreman da radi s Rusijom na potpunoj provedbi sporazuma.

- Novi sporazum START ostaje u interesu nacionalne sigurnosti Sjedinjenih Država – izjavio je portparol, prenosi Reuters.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Johnson: Zastupnički dom razmatrat će američku pomoć Izraelu i Ukrajini kao odvojeni zakon

Stotine kuća i parcela poplavljeno u ruskoj oblasti Kurgan

Ruski vojni sud osudio čovjeka na 14 godina zatvora zbog saradnje s Ukrajinom

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!