Bosna i Hercegovina     | 17.06.2024. 15:54 |

Za Caritas 70.000 KM iz budžeta predsjednika RS, a za katoličku banjalučku Gimnaziju više novca

FENA Tijana Grujić, Foto: Tijana Grujić

BANJALUKA, 17. juna (FENA) - Kabinet predsjednika Republike Srpske biće pokrovitelj obilježavanja manifestacije 20 godina banjalučke katoličke Gimnazije u narednoj godini. Iz budžeta RS za rad ove škole biće izdavajano više novca u budućnosti.

Ovo je izjavio predsjednik RS-a Milorad Dodik nakon prve zvanične posjete banjalučkoj biskupiji od kada ju je preuzeo Željko Majić od Franje Komarice.

- Takođe, spremni smo i za dalju saradnju i pomoć. Tako smo odlučili da nađemo modalitet kako bismo franjevačkom samostanu u Trapistima u Banjoj Luci vratili zgradu koja se trenutno koristi kao bolnica - rekao je Dodik.

Takođe, kabinet predsjednika RS danas je donio odluku o izdvajanju 70.000 KM za rad Caritasa u Banjoj Luci koji svaki dan obezbjeđuje 30 obroka u javnoj kuhinji.

- Spremni smo da rješavamo sva otvorena pitanja, pa i ona iz samog prethodnog rata - poručio je Dodik.

Na pitanje koja su to otvorena pitanja, on je rekao da se radi o nestanku jednog katoličkog sveštenika čiji posmrtni ostaci nikada nisu nađeni.

Kako saznajemo, riječ je svešteniku Ranku Grgiću koji je nestao na jučerašnji dan 1992. godine u selu Nova Topola kod Gradiške.

Banjalučki biskup Željko Majić rekao je da je sa predsjednikom RS uspješno započeo razgovore o rješavanju nekih pitanja, odnosno traženja načina kako će bolje funkcionisati crkvena insitucija koja se prostire u ovom dijelu RS.

- Otvorili smo pitanja funkcionisanja crkve, ali i pitanje katoličke i hrvatske zajednice u Banjoj Luci jer dolaze osobe i donose svoje probleme. Meni je drago da smo uspostavili odnos da gospodinu Dodiku mogu otvoreno iznositi probleme i drago mi je da mogu osjetiti spremnost u reješavanju - naveo je biskup Majić.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Predsjedavajuća Vijeća naroda RS svjedočila na suđenju Dodiku i Lukiću

Dodik: Idemo do Strazbura zbog žrijebanja delegata za Dom naroda BiH

Vukanović izbačen sa sjednice NSRS zbog 'vrijeđanja predsjednika RS Milorada Dodika'

Promo

Nevjerovatan uspjeh uz EURO 2024: Korisnici Telemacha pratili statistiku utakmica putem EON Sport Mode Widgeta čak 4,6 puta više nego ranije

Apple MacBook laptopi u m:tel ponudi

M:tel: m:go aplikacija - vaš savršeni mobilni asistent i na putovanjima