Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 04.01.2018. 10:11 |

Delegacija EU u Izraelu: Smrtna kazna nespojiva s ljudskim dostojanstvom

FENA Internet

RAMALLAH, 4. januara (FENA) - Delegacija Evropske unije u Izraelu u srijedu je osudila smrtnu kaznu u toj zemlji, kazavši da je ona "nespojiva s ljudskim dostojanstvom".

Nakon što je izraleski parlament (Knesset) u srijedu usvojio izmjene zakona koje će olakšati sudovima da izriču smrtne kazne Palestincima koji su proglašeni krivim za ubistva Izraelaca, delegacija EU u Izraelu je saopćila u objavi na Twitteru da smrtna kazna "uključuje nehuman i degradirajući tretman, nema nikakav preventivni učinak i sudske greške čini nepovratnim i pogubnim", prenosi WAFA.

Ovaj prijedlog je iznio izraelski ministar odbrane Avigdor Lieberman, te su 52 člana Knesseta, od ukupno 120, glasala za, a 49 protiv usvajanja tog prijedloga.

Smrtna kazna u Izraelu trenutno može biti izrečena samo ako panel od tri vojna suca jednoglasno usvoji tu odluku. Međutim, ukoliko ovaj amandman bude usvojen, odluka većine će biti dovoljna za izvršenje smrtne kazne.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je glasao za usvajanje tog prijedloga.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Evropska unija ističe obavezu poštivanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka,

Evropska unija će uspostaviti radnu grupu za praćenje pokušaja stranog uticaja na evropske izbore u junu

EU priprema nove sankcije Iranu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana