Ekonomija     | 04.01.2018. 20:33 |

Novalić : Ova godina donosi ekonomski rast

FENA Internet

 SARAJEVO, 4. januara (FENA) - Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je večeras u gostovanju u Dnevniku 2 na BHT1 da je vlada kojoj je na čelu već sada kovertirala uspjeh u narednoj godini, te da će svi ekonomski parametri rasti.

Novalić to potvrđuje činjenicom da su usvojene akcize, što će u startu donijeti ekonomski rast koji će, prema procjenama, ići i do četiri posto na godišnjem nivou. Premijer tvrdi da će biti nastavljen i proces zapošljavanja, ali da će teško prolaziti zakoni u parlamentu, zbog predizborne kampanje.

- Imamo otežano propuštanje zakona, jer je rano počela izborna kampanja. Iako su usvojeni neki ključni zakoni, moglo se uraditi više prošle godine. Bilo je jako puno rezultata, ali glavni ekonomski rezultati potiču kao posljedica rada prethodnih godina - rekao je poremijer Novalić za BHRT.

Novalić smatra da će federalni budžet biti usvojen već naredne sedmice, te da neki nisu vidjeli štetne posljedice neusvajanja budžeta.

- Upozoravao sam na problem i sada smo izvan zakonskog okvira. To ne smije potrajati dalje od 15. januara. Prvi transferi iz budžeta idu 15. januara i do tada sve bi trebalo biti urađeno - upozorio je Novalić.

Smatra da Zakon o PIO mora uspjeti, jer su prethodna zakonska rješenja bila nepravedna. Premijer Federacije kaže da sadašnji zakon o PIO nije onakav kakav građani zaslužuju.

- Sindikat je tu nepotrebno uskočio u igru. Sada ima i primjedbe političke naravi - požalio se premijer Novalić, ističući da je razlika u tekstu zakona sa kojim je saglasan Sindikat i onog koji je sada aktuelan u parlamentu nastala zbog amandmana poslanika, na šta Vlada nije mogla uticati.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Imamović: BiH je nosivi stub Zapadnog Balkana, Dodikova ponuda Crnoj Gori je bezobrazluk

Forto i Karamehmedović potpisali sporazum, četiri miliona KM za BHRT (VIDEO)

Potpisivanje Sporazuma kojim se osiguravaju četiri miliona KM za Javni RTV sistem BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo