Magazin     | 05.01.2018. 08:50 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 5. siječnja (FENA) - 

 - 1524. U Splitu je umro Marko Marulić, hrvatski književnik i kršćanski humanist, otac hrvatske književnosti. Ostavio je bogat i raznovrstan opus, koji se odlikuje iznimnom književnom stilizacijom, znanjem i vještinom te sposobnošću prilagodbe raznovrsnoj čitateljskoj publici. Većinu svojih djela pisao je na latinskom, ali je ostavio i značajan opus na hrvatskome te nekoliko kratkih spisa na talijanskome jeziku. 

- 1578. U Rimu je umro Julije Klović, jedan od najpoznatijih hrvatskih umjetnika u svijetu, po kojemu se zove Galerija Klovićevi dvori u Zagrebu. Po struci bio je minijaturist i iluminator, i smatra se da je bio najbolji umjetnik svoje struke u cijelom svijetu za vrijeme visoke renesanse, zbog čega ga zovu i "Michelangelom minijature".

- 1592. Rođen Šah Džahan, peti po redu veliki mogul koji je vladao Mogulskim carstvom u Indiji, a za čije je vladavine Mogulsko carstvo doživjelo procvat. Šah Džahan vjerojatno je ostao najpoznatiji po Taj Mahalu, veličanstvenoj grobnici koju je dao sagraditi za svoju suprugu, caricu Mumtaz Mahal. Ona je bila njegova treća i najdraža žena, a umrla je pri porodu njihovog 14-tog djeteta.

- 1834. U Kragujevcu izišle Novine serbske, prvi srpski informativni list tiskan u zemlji, službeno glasilo kneževine Srbije. Prvi urednik bio je Dimitrije Davidović, osnivač Novina serbskih u Beču (1813.-1821.).    

- 1876. Rođen je Konrad Hermann Josef Adenauer, njemački političar i državnik. Iako je njegova politička karijera trajala 60 godina, Adenauera se pamti po tome što je bio 1. kancelar zapadne Njemačke od 15. rujna 1949. do 16. listopada 1963. i predsjednik CDU-a od 1950. do 1966. godine. Adenauer je bio najstariji kancelar koji je obnašao dužnost, napustivši položaj s 87 godina.

- 1879. U Sarajevu je otvorena prva moderna knjižara i papirnica. Otvorio ju je Ignatz Konigsberger i vodio je do studenoga te godine kada ju je preuzeo Albert Tir, a kasnije Leon Finci. Najstariju knjižaru u Sarajevu vodio je Jakov Trifković još za vrijeme osmanske vladavine.

- 1895. Njemački fizičar Wilhelm Konrad Rontgen otkrio je posebnu vrstu elektromagnetnog zračenja X-zraka koje su kasnije, prema njemu nazvane rendgenskim zracima.

- 1916. Pred Medovskim zaljevom u Albaniji potonuo je talijanski brod "Brindizi" s južnoslovenskim iseljenicima, dobrovoljcima iz Kanade i SAD-a koji su krenuli da pomognu Srbiji i Crnoj Gori u Prvom svjetskom ratu. Poginulo je 390 osoba, a 102 osobe su spašene.

- 1919. U Berlinu je počeo ustanak predvođen komunističkom organizacijom "Savez Spartaka" s Rosom Luxemburg i Karlom Liebknechtom na čelu. 

- 1925. Guvernerka američke savezne države Wyoming postala je Nellie Taylor Ross, prva žena guvernerka u povijesti SAD-a.

- 1932. Rođen je Umberto Eco, talijanski romanopisac, esejist, filozof i lingvist. "Ime ruže" naziv je njegova prvog i najpoznatijeg romana koji je objavljen 1980. godine.

- 1933. Započela je izgradnja znamenitog mosta Golden Gate u San Franciscu. Radilo se o visećem mostu s daleko najdužim glavnim rasponom na svijetu do tog vremena, s čak oko 1.280 metara. Taj je rekord Golden Gate zadržao sve do 1964. godine, kada ga je nadmašio novosagrađeni most Verrazano-Narrows u New Yorku.

- 1991. Umro je pisac Vasko Popa, najprevođeniji srpski pjesnik u drugoj polovici 20. stoljeća. Slaganjem usmenog naslijeđa, igara i zagonetki, Popa je stvorio poseban pjesnički izraz moderne srbijanske poezije. 

- 1997. Rusija povukla posljednje jedinice svog ministarstva obrane iz Čečenije, privremeno okončavši vojnu kampanju protiv čečenskih separatista u toj republici.

- 1999. SAD su produžile ekonomske sankcije protiv SR Jugoslavije uvedene u lipnju 1998. zbog eskalacije kosovske krize.

- 2001. Komercijalne banke u BiH preuzele obavljanje unutrašnjeg platnog prometa. Tu funkciju proteklih 50 godina obavljao je Zavod za platni promet.

- 2006. U muslimanskom svetom gradu Meki u Saudijskoj Arabiji, poginulo je najmanje 76 osoba, a 62 su ozlijeđene, kada se jedna četverokatnica srušila tijekom tradicionalnog hadža.

- 2017. U eksploziji automobila bombe blizu zgrade suda u turskom gradu Izmiru poginule su dvije osobe, a pet je ozlijeđeno. Policija je ubila dvojicu napadača koji su pokušali pobjeći. 

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta