Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 05.01.2018. 12:42 |

Merkel ponovo počinje pregovore o koaliciji

FENA Internet

BERLIN, 5. januara (FENA) - Njemačka kancelarka Angela Merkel, oslabljena lošim izbornim rezultatom u septembru, pokrenut će drugi pokušaj izgradnje koalicije u nedjelju, kada će sjesti s predstavnicima Socijaldemokrata (SPD) radi preliminarnih pregovora.

Ponovna koalicija sa SPD-om, koja je bila na vlasti od 2013. do 2017. godine, čini se kao najbolja opcija za Merkeline konzervativce jer bi pružila stabilnost u njenom četvrtom mandatu, piše agencija Reuters.

Međutim, te stranke se nisu suglasne u vezi s nizom bitnih pitanja, od poreza, zdravstva do Evrope.

SPD želi sveobuhvatnu reformu zdravstvenog osiguranja kako bi osigurali tzv. "dualni" sistem. Konzervativci se protive toj ideji i skeptičniji su od SPD-a po pitanju planova za dublju evropsku integraciju.

Migrantska politika će vjerovatno biti jedno od najproblematičnijih pitanja dok Njemačka pokušava integrisati više od 1,6 miliona tražilaca azila koji su stigli od početka 2015. godine.

Bavarska Kršćanska socijalna unija (CSU), sestrinska stranka Merkelinih Kršćanskih demokrata (CDU), traži smanjenje beneficija za tražioce azila i ograničenje broja članova porodica koji se pridružuju izbjeglicama u Njemačkoj, što je u potpunoj suprotnosti sa stavom SPD-a.

Rukovodstvo SPD-a, zabrinuto zbog mogućih unutrašnjih razilaženja, čini se odlučno da iznese teške zahtjeve i ističe je da je rezultat pregovora otvoren.

Ta stranka svojim glasačima nudi referendum 21. januara nakon "preliminarnih" pregovora, prije nego što čelnici stranaka započnu službene koalicijske pregovore.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Schroederu dopušteno da ostane član Socijaldemokratske stranke

Merkel stoji iza svog odnosa prema Putinu: Nemam za šta da se izvinjavam

Merkel: Nevakcinisani imaju dužnost 'zaštite društva'

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana