Bosna i Hercegovina     | 05.01.2018. 14:07 |

Visočani Božić dočekuju u urušenoj crkvi, nacionalnom spomeniku BiH

FENA Hazim Aljović

VISOKO, 5. januara (FENA) - Srpska pravoslavna crkva iz Visokog koja je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine i ovaj Božić dočekuje u jako lošem stanju, nova služba i vjernici krenuli su u pronalaženje mogućnosti za njenu obnovu i mole sve koji su u mogućnosti da pomognu rekonstrukciju ovog, više od 160 godina starog vjerskog objekta.  

Sutra će, na badnje jutro, u tom prаvоslаvnom hrаmu Svеtоg vеlikоmučеnikа Prоkоpiја biti služena sveta liturgija, a nakog toga planirano je paljenje badnjaka.

- Na Božić neće biti služena liturgija, nego tradicionalno treći dan, na Svetog Stefana - kazao je Feni protojerej Miljan Rađenović.

Protojerej moli sve institucije da spase od propadanja taj nacionalni spomenik jer mali broj vjernika koji okuplja visočka pravoslavna crkva nije u mogućnosti finansirati njenu rekonstrukciju.

- Uspjeli smo obnoviti dio sale, ali ostalo je mnogo posla da popravimo ono što godinama propada na ovom objektu koji ima mističnu ljepotu - rekao je Rađenović.

Visočak Novica Manojlović koji godina dolazi u tu crkvu i pokušava je "otrgnuti od propadanja", izrazio je zadovoljstvo da je u protekloj godini, od dolaska protojereja Rađenović, počela rekonstrukcija, pa makar i jednog dijela sale.

Naglašava da Rađenović marljivo radi i žrtvuje se da crkva bude obnovljena i da joj se vrati sjaj koji zaslužuje.

Namjera je da u 2018. godini pronađu sredstva da bi prаvоslаvni hrаm Svеtоg vеlikоmučеnikа Prоkоpiја u Visokom bio značajno obnovljen.

Uputili su čestitku vjernicima u povodu Božića u želji da taj praznik mira i ljubavi provedu radosno sa svojim porodicama, prijateljima i komšijama.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U samostanu u Visokom završena prva faza projekta očuvanja samostanskih rukopisa

Palestinska zajednica u BiH čestitala pravoslavni božić

Božićne liturgije služene u pravoslavnim crkvama u Mostaru

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!